Administration 

Ny måling: Hver fjerde kan ikke holde til jobbet frem til pensionen

Der er brug for bedre arbejdsmiljøregler, så arbejdsgiverens ansvar og pligter i forhold til det psykiske arbejdsmiljø bliver krystalklart for alle, fastslår formanden for FTF-fagbevægelsen, Bente Sorgenfrey. (Foto: Foto: Ritzau/Scanpix.)

Hver fjerde kan ikke klare mosten frem til, de kan gå på pension. Det viser triste tal i ny måling. Formand i fagbevægelsen kræver lovgivning, der skal forebygge stress og nedslidning. Forsker mener, at fagbevægelsen har været for slap i kampen for bedre arbejdsmiljø.

Mere end hver fjerde socialrådgiver, pædagog, lærer og sygeplejerske mener ikke, at de kan klare mosten på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen.

Lønmodtagerne spurter rundt i et tempo, så de ikke tror på, at de kan holde til 37 timer om ugen til de fylder 66 eller 67 år. Samtidig oplever mange et psykisk pres, som de risikerer at bukke under for, hvis de skal arbejde til pensionsalderen.

Det viser en omfattende undersøgelse fra hovedorganisationen FTF. Undersøgelsen er gennemført blandt mere end 3.300 privat og offentligt ansatte.

Ifølge undersøgelsen er det især ansatte i kommuner og regioner, der har svært ved at se sig selv arbejde til pensionsalderen. Således er det 28 procent af pædagoger, lærere, socialrådgivere og ergoterapeuter i kommunerne, der ikke kan se sig holde til at knokle til pensionsalderen, mens 26 procent af sygeplejersker og fysioterapeuter ansat i regionerne ikke forestiller sig, at de kan klare sig til folkepensionsalderen.

På universiteter, i styrelser og andre statslige arbejdspladser samt i den private sektor er det betragtelig færre, der ikke tror på, at de kan holde til at arbejde til pensionsalderen.

Undersøgelsen fra FTF viser samtidig, at der er gode muligheder for at få lønmodtagerne til helt frivilligt at blive på arbejdsmarkedet til pensionsalderen. Syv ud af ti lønmodtagere over 50 år erklærer, at nedsat arbejdstid kan få dem til at fortsætte længere i deres job, end de ellers havde planlagt.

Bedre arbejdsmiljø og bedre ledelse  

Mere end seks ud af ti lønmodtagere med en fødselsdato før 1967 er også parat til at knokle flere år på arbejdsmarkedet, hvis de fik god ledelse.

Og cirka hver fjerde sygeplejerske, politibetjent og andre FTF-lønmodtagere peger på, at hvis arbejdet var mindre psykisk belastende, ville de gerne arbejde flere år.

Formand for FTF Bente Sorgenfrey betegner det som skamfuldt, at vi har skabt et  arbejdsmarked, hvor hver fjerde lønmodtager ikke tror på, at de kan arbejde til de når pensionsalderen.

Hun peger på, at der er et stort og uudnyttet potentiale for at øge tilbagetrækningsalderen og at det bare er med at komme i gang.  

- Det handler om mere fleksibilitet, mulighed for nedsat arbejdstid, bedre arbejdsmiljø og ledelse, anerkendelse og nye udfordringer, siger hun.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Per H. Jensen, mener, at FTFs opskrift på at få flere til blive flere år på arbejdsmarkedet, er den helt rigtige.

- På linje med FTFs undersøgelse viser andre undersøgelser også, at folk gerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet, hvis man løbende justerer de krav, der stilles til medarbejderne og de ressourcer medarbejderne har. Og nedsat tid og fleksible arbejdstider er en af måderne at gøre det på, siger Per H. Jensen, der især forsker i tilbagetrækning.

Vil ikke være til besvær  

Han peger på, at seniorordninger med nedsat arbejdstid passer bedre til nogle jobfunktioner end andre og derfor er en udfordring.

- Buschauffører kan lettere gå ned i tid, fordi det er en jobfunktion, hvor det sagtens kan lade sig gøre. Men i andre jobs risikerer du at blive en slags fejekost, hvor du på deltid skal lave det arbejde, som ingen andre gider. Seniorer vil have et meningsfuldt job også selvom det er på deltid, og det kræver ofte, at virksomheden konstruerer et nyt sammenhængende meningsfuldt seniorjob på deltid, og det kræver ressourcer fra HR, siger Per H. Jensen.

Forskeren betoner, at mange ældre medarbejdere også betakker sig for et seniorjob på deltid, når de ser indholdet og opdager, at ledelsen også synes de er til besvær.

- Så siger seniorer, at det gider de alligevel ikke, og lad mig komme ud af røret, siger Per H. Jensen.

Krav om lovgivning om psykisk arbejdsmiljø

Bente Sorgenfrey hæfter sig også ved, at lønmodtagerne ifølge undersøgelsen skriger på en mere målrettet og effektiv forebyggelsesindsats i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Og det hænger igen sammen med bedre ledelse, pointerer hun.

Undersøgelsen er ifølge Bente Sorgenfrey en kraftig påmindelse til regeringens ekspertudvalg om arbejdsmiljø om at komme med konkrete anbefalinger om især psykisk arbejdsmiljø og ledelse, når udvalget til sommer kommer med sine anbefalinger.

- Det er nødvendigt, hvis politikerne reelt ønsker, at danskerne skal arbejde flere år og ikke trække sig tilbage før folkepensionsalderen på grund af psykisk eller fysisk nedslidning, fastslår FTF-formanden.

I undersøgelsen angiver tre ud af ti lønmodtagerne, at de en til flere gange om ugen oplever, at deres arbejde er psykisk belastende. Det kalder Bente Sorgenfrey for helt uholdbart.

- Der er brug for bedre regler på området, så arbejdsgivernes ansvar og pligter i forhold til det psykiske arbejdsmiljø bliver krystalklart for alle, siger hun.

I dag er der ingen bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø under arbejdsmiljøloven, på trods af, at problemerne på området vokser.

Til sammenligning er der en lang række bekendtgørelser, som konkret beskriver arbejdsgivernes ansvar og pligter indenfor fysiske arbejdsmiljøemner som udluftning, tunge løft og så videre.

 

FTF foreslår, at en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø kan omfatte krav om viden og kompetencer hos lederne, sikring af balance mellem jobkrav og ressourcer samt krav til forebyggelse af vold, mobning og krænkende handlinger.

Professor Per H. Jensen mener slet ikke, at det er til at komme uden om for regeringens ekspertudvalg at komme med forslag til lovgivning, der understøtter et godt arbejdsmiljø.

FTF må gribe i egen barm

Men han mener, at fagbevægelsen slipper for let ved at pege fingre ad regeringen, beskæftigelsesministeren og Folketinget, når det handler om at folk forlader arbejdsmarkedet i utide på grund af nedslidning og dårligt arbejdsmiljø.

- Fagbevægelsen må selv være mere aktive og ikke bare sidde slapt og sige, at nogle skal gøre noget mere. Det er faktisk deres opgave at gøre noget ved det, siger Per H. Jensen.

I den såkaldte velfærdsaftale fra 2006, hvor efterlønsreformen blev vedtaget, blev der afsat godt et par milliarder kroner til at forbedre arbejdsmiljøet.

- Politikerne vidste jo godt, at hvis arbejdsmiljøet ikke blev bedre, kan folk ikke holde til at arbejde til pensionsalderen. Men der sker intet! Med det kollektive overenskomstsystem, vi har i Danmark, har politikerne overladt det til arbejdsmarkedets parter. Og der er lidt en tilbøjelighed til hos parterne at lade arbejdsmiljøet sejle lidt. Derfor skal FTF i virkeligheden gribe i egen barm og gå ind og prioritere arbejdsmiljøarbejdet mere. Det kommer ikke af sig selv, mener Per H. Jensen.

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance

Folk på en plæne i solskin
Nyheder

Påske-vejret:

Op mod 20 grader

En sms på en smartphone
Nyheder

To medarbejdere har

forladt efterskole efter

mistanke om grooming

Sport

Holger Rune ydmyget

Rød bygning
Nyheder

Efterskolelærer politianmeldt

Puma viser tænder
Nyheder

Mand dræbt af puma

Redningskøretøj på motorvej
Krimi

Kraftig haglbyge lukkede motorvej

Sport

Dansker vinder brostensklassiker