Ny måling: Danskerne er splittede om lærernes arbejdsvilkår
Anders Bondo Christensen på vej ind til forhandlingerne som fortsætter i Forligsinstitutionen den 3 april. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Det kan være svært at forholde sig til, at lærernes arbejdstider er en forudsætning for en løsning i OK18-dramaet, lyder vurderingen fra valgforsker.

Mens lønmodtagerorganisationerne indtil videre står last og brast om lærernes arbejdsvilkår under OK18-dramaet gennem den såkaldte musketered, er danskerne anderledes splittede på området. Det skriver Altinget.

I en ny måling, foretaget af Norstat for Altinget, svarer 41 procent, at folkeskolelærerne har for hårde arbejdsvilkår, mens 39 procent mener, at vilkårene er passende. Syv procent mener, at lærerne direkte har for gode arbejdsvilkår.

Flere meningsmålinger har i løbet af den seneste måned vist, at danskernes sympati så udbredt er med de offentligt ansatte under OK18-forhandlingerne. Ifølge valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet understreger de nye tal, at velviljen over for lønmodtagerne ikke er drevet af sympati for lærerne.

- Mange danskere viser forståelse for, at offentligt ansatte vil have mere i løn. Men det er straks sværere at forholde sig til, at lærernes arbejdstider er en forudsætning for en løsning. Det er ikke musketereden med lærerne, der giver medvind i meningsmålingerne og jeg tror, at fagforbundene er overrasket over de her tal, siger han til Altinget.

Kort før påske besluttede forligsmand Mette Christensen at udskyde den varslede konflikt med to uger.

Over weekenden fortsatte armlægningen derfor i Forligsinstitutionen, blandt andet med en 14-timers forgæves maratonforhandling mellem KL's Michael Ziegler (K) og lærerformanden Anders Bondo om lærernes arbejdstid, der er en af flere gordiske knuder, der skal løses, hvis en storkonflikt skal afblæses.

Netop derfor er det dårligt nyt for lærerne, når danskerne ikke i højere grad udtrykker sympati med deres arbejdsvilkår. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedal.

- Den offentlige opinion er fuldstændig afgørende for fagforbundene under OK18. Det er meget vigtigt for lærerne, at deres krav fremstår legitime og fair, siger han til Altinget.