Ny forskning skal få udsatte danskere i job
En stor gruppe danskere med eksempelvis misbrugsproblemer, psykisk eller anden kronisk sygdom tilbringer fortsat årevis - eller hele livet - på offentlig forsørgelse. Foto: Scanpix/arkiv
Forskningsprojekt skal give sagsbehandlerne bedre redskaber til at få de svageste ledige i arbejde.

Årtiers indsatser for at give udsatte ledige fodfæste på arbejdsmarkedet har spillet fallit. Så barsk er baggrunden for et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle konkrete værktøjer til sagsbehandlernes arbejde med at få de svageste ledige i arbejde, skriver Ugebrevet A4.

En stor gruppe danskere med eksempelvis misbrugsproblemer, psykisk eller anden kronisk sygdom tilbringer fortsat årevis - eller hele livet - på offentlig forsørgelse. Og forestillingen om, at man kan få folk i job ved at tvinge dem til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, holder ikke for denne gruppe, siger forskerne bag det nye forskningsprojekt.

- Det er et område, hvor man har haft meget meget svært ved at knække koden. Man har ikke rigtigt kunne rykke ved gruppen på kanten af arbejdsmarkedet i forhold til at få dem i job, siger Flemming Larsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet til Ugebrevet A4.

Projektet, som er støttet af Innovationsfonden, sender forskerne helt ud blandt sagsbehandlerne. Fra starten er de to kommuner Holstebro og Herning udvalgt som samarbejdspartnere, og planen er, at flere kan kobles på undervejs i de fire år, som projektet varer. Forskerne tager udgangspunkt i, at de udsatte ledige har brug for håndholdte indsatser, der tager fat om alle deres udfordringer. Sagsbehandlerne skal også være i nær kontakt med erhvervslivet i området for at kunne finde de skræddersyede løsninger, som kan hjælpe dem videre. Sådan har det ikke været de senere år, forklarer Flemming Larsen.

- Der har været den her forståelse af, at man kunne nedlægge virksomhedsservice og arbejdsformidling og alt det, fordi man sagde, at hvis vi bare sørger for, at alle er motiverede til at søge arbejde, så klarer markedet resten af sig selv. Det har vist sig ikke rigtigt at holde stik. Specielt ikke for de her grupper, som er uendeligt svære at få ind på arbejdsmarkedet, siger forskeren.

Man har hidtil ikke anerkendt, at det ikke er nok at skubbe de ledige fremad, hvis ingen står klar til at tage imod dem, uddyber Dorte Caswell, som forsker i sociale indsatser på Aalborg Universitet.

- Det er fuldstændig centralt, at der er et match mellem de mennesker, der skal væk fra offentlig forsørgelse, og den plads, hvor vedkommende kan forsørge sig selv. Det har absurd nok ofte været glemt i de her diskussioner. Der har været meget fokus på at tilpasse individet i stedet for matchet mellem individ og muligheder, siger Dorte Caswell til Ugebrevet A4.

Og det er afgørende, at opgaven bliver løst, lyder det fra Kommunernes Landsforening, som er med i projektet. For bag statistikkerne gemmer sig både menneskelige katastrofer og milliarder af kroner i offentlige udgifter.

- Hvis ikke det lykkes, er det en bombe under velfærden. For så kan vi ikke finansiere velfærden ude i kommunerne, siger Kristina Bendixen, vicekontorchef i KL, til Ugebrevet A4.