Det viser dansk forskning, der onsdag bliver offentliggjort i det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal.
"Vi kan nu dokumentere, at et lavt niveau af D-vitamin er farligt i sig selv. Det alene øger dødeligheden med 30 procent - og det er altså vildt meget", siger klinisk professor på Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital Børge Nordestgaard til Politiken. De har lavet forskningen sammen med blandt andre læge Shoaib Afzal.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at danskerne har mindst 50 nanomol D-vitamin i blodet per liter. Det nye studie viser, at en person, der kun har 30 nanomol per liter, har en 40-procents forøget risiko for at dø af kræft i forhold til folk, der har det anbefalede niveau. Og en øget dødelighed på samlet set 30 procent, skriver Politiken. Ifølge forskeren er det første gang, der er ført bevis for årsagssammenhængen - altså at manglen på D-vitamin i sig selv fører til øget dødelighed.
Forskerne fra Herlev Hospital og Københavns Universitet kunne vise årsagssammenhængen via en særlig gen-analyse på 96.000 danskere fra den såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelse. Forskerne tog højde for rygevaner, alkoholforbrug, kolesterol, vægt, blodtryk og motionsniveau. 30.000 af deltagerne fik også målt D-vitamin-status. Deltagerne i undersøgelsen blev fulgt i op til 19 år.
Tidligere studier, hvor lægerne alene så på store befolkningsgrupper, har påvist, at folk med lavt niveau af D-vitamin ofte dør tidligere.
Men forskere har indtil nu ikke kunnet forklare, hvad der var årsag, og hvad der var virkning. Om den øgede dødelighed skyldtes sygdomme, der medfører lavt niveau af D-vitamin. Eller om det var det lave D-vitamin-niveau, der medførte sygdommene og den tidlige død. Eller igen, om det var for meget røg, usund mad, mangel på motion og for lidt sollys, der gav sygdomme og den tidlige død såvel som det lavere niveau af vitaminet.
"Måske lyder det teknisk, men det er højst relevant, for man har faktisk ikke vidst det før nu. Alligevel har masser af folk spist D-vitamin som kosttilskud. Men det giver jo kun mening, hvis der er en direkte årsagssammenhæng, så det lave D-vitamin-niveau medfører sygdommene, man dør af tidligere. Og den sammenhæng har vi nu vist", siger Børge Nordestgaard til Politiken:
"Men vi ved fortsat ikke, hvor meget D-vitamin man skal have og hvordan. Måske er kosttilskud, som alle tænker er den lette løsning, slet ikke den rigtige. Så vores studie kan bruges til at forstå, at lavt D-vitamin-niveau i sig selv er farligt. Så må forskningen i fremtiden vise, hvordan vi løser problemet".
Professor Lars Rejnmark på Aarhus Universitetshospitals endokrinologiske afdeling og en af landets førende forskere i D-vitamin-mangel, kalder det en "spændende undersøgelse, som giver grund til at tro, at D-vitamin er gavnligt for vores sundhed":
"Den viser, at man lever længere, hvis man er født med gener, som gør, at man har meget D-vitamin i blodet. Desværre giver den ikke svar på, om man kan bedre sin sundhed og forlænge sin levetid ved at tage tilskud med D-vitamin", siger han til Politiken.
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, men vi kan i mindre grad få vitaminet i mad som fed fisk, æg, kød og visse mejeriprodukter. Selv om næsten 500.000 danskere har "betydelig" D-vitamin-mangel i vinterhalvåret, mener professor Lars Rejnmark fortsat ikke, at Sundhedsstyrelsen bør ændre anbefalingerne om tilskud med D-vitamin endnu, da studier endnu ikke har leveret det endelige bevis for, at det er løsningen, også til raske mennesker.