Norges opposition er tæt på at fjerne justitsminister

Norges justitsminister, Sylvi Listhaug, i Stortinget. Her er der planlagt en mistillidsdagsorden mod hende tirsdag for at have krænket familier til Utøya-ofre. (Foto: Foto: Norsk Telegrambyra As/Reuters)

Ultimatum til statsminister: Giv justitsminister en ny post eller vi fjerner hende med mistillidsdagsorden.

Statsminister Erna Solbergs regering i Norge er sat under pres, efter der tegner sig et flertal for en mistillidsdagsorden mod justitsminister Sylvi Listhaug.

Men lørdag har Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, tilbudt Solberg en livline. Giv Listhaug en anden ministerpost, så bliver der ikke brug for en mistillidsdagsorden.

Listhaug beskyldes for at besudle mindet om de mange terrorofre på Utøya.

Stortinget skal stemme om mistillidsdagsordenen tirsdag formiddag.

Flere partier bakker op om at droppe en mistillidsdagsorden, hvis den indvandrerkritiske Listhaug fjernes fra justitsministeriet og får en anden ministerpost.

- Ja, det vil vi gøre. Skulle det ske inden tirsdag, er hun (Listhaug red.) ikke længere justitsminister. Så er der ikke grundlag for mistilliden, siger Støre til NRK.

Listhaug er medlem af Fremskrittspartiet. Regeringen består yderligere af Solbergs konservative Høyre og partiet Venstre.

Den seneste krise er udløst af, at Listhaug i et indlæg på Facebook beskyldte Arbeiderpartiet for at gå mere op i terroristers rettigheder end Norges sikkerhed.

Det blev mødt med rasende reaktioner fra socialdemokratiske politikere og familier, der mistede sønner og døtre under terrorangrebet på en socialdemokratiske ungdomslejr på Utøya i 2011.

Torsdag undskyldte hun for sine kommentarer. Men et flertal i Stortinget mente ikke, hun gjorde det tydeligt nok.

Blandt de partier, der kritiserede hende, var regeringens støtteparti, Kristelig Folkeparti, som vil støtte en mistillidsdagsorden.

Uden Kristelig Folkeparti har regeringen ikke nok stemmer til at afvise en mistillidsdagsorden

Partiets leder, Knut Arild Hareide, siger lørdag til Aftenposten, at det ville være fint, hvis Listhaug får en ny ministerpost inden tirsdag.

Fredag sendte flere organisationer, blandt dem "Slå Ring om Norge", blomster til Listhaug for at udtrykke deres støtte til hende.

- Det bryder jeg mig ikke om. Jeg tager fuldstændig afstand fra hadefulde ytringer, hetz og racisme, skriver hun lørdag på Facebook.

Statsministeren har foreløbig ikke kommenteret oppositionens bud på at løse krisen med et ministerskifte.

/ritzau/