Norge løslader indsatte før tid på grund af coronavirus

For at minimere risikoen for coronasmitte i de norske fængsler vil nogle indsatte blive løsladt før tid.

En række norske indsatte kan se frem til at forlade fængslet, før deres afsoningstid egentlig står til at udløbe.

Kriminalomsorgen, der svarer til den danske Kriminalforsorgen, er således klar til at løslade indsatte med korte domme, der alligevel snart skulle have forladt fængslet. Årsagen er det omfattende coronavirusudbrud.

Det fremgår af en meddelelse, som Kriminalomsorgen mandag formiddag har sendt til de norske regioner. Det skriver den norske avis VG.

- Formålet er at minimere smitteudbruddet i fængslerne blandt indsatte og ansatte ... Straffuldbyrdelsesloven (loven om gennemførelse af fængselsstraf, red.) giver hjemmel til fremskudt løsladelse, hvis særlige årsager taler for det, lyder det fra Kriminalomsorgen.

Ifølge KDI, som Kriminalomsorgen hører under, er to fængselsansatte hidtil blevet bekræftet smittet med coronavirus.

Ingen indsatte er endnu blevet bekræftet smittet i Norge.

Beslutningen om at løslade udvalgte indsatte træder i kraft med øjeblikkelig virkning og gælder i første omgang frem til 13. april.

Tiltaget gælder i alle norske fængsler. Det understreges dog, at løsladelse kun skal ske, hvis det begrænser smitterisikoen.

- Tiltaget skal ikke benyttes i tilfælde, hvor smitterisikoen vil kunne øges.

- Sundhedspersonalet i fængslet skal varsles skriftligt og få mulighed for at iværksætte tiltag, hvis det vurderes sandsynligt, at den løsladte er smittet eller skal i karantæne, skriver Kriminalomsorgen.

Indsatte med domme på under 90 dage kan løslades, ti dage før de ellers ville blive løsladt, fremgår det blandt andet af meddelelsen ifølge VG.

I Danmark har Kriminalforsorgen besluttet, at nye afsonere, der kommer fra fri fod, ikke får lov til at komme ind i de danske fængsler.

- Vi prøver at begrænse risikoen for smitte inden for murene, så vi indsætter ikke nye afsonere, der kommer fra fri fod, sagde sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Lars Brysting mandag til DR Nyheder.

/ritzau/