Nordjylland er mester i at få unge til at tage en erhvervsuddannelse

Der er kæmpe forskelle mellem land og storby, når man ser på søgningen til erhvervsskoler. Her er vi på grundforløbet på smedeuddannelsen på Next i Ishøj. (Foto: Foto: Linda Kastrup, Scanpix.)

På Læsø og i Norddjurs Kommune er man stolte over, at de unge vil være smede og sosuer. Jo længere væk fra København og andre storbyer, jo flere unge foretrækker en erhvervsskole frem for gymnasiet.

- På Læsø er det boglige ikke så vigtigt. Og derfor styrer de unge ikke automatisk direkte videre på gymnasiet men vælger ofte en erhvervsuddannelse i stedet for.

Skolelederen på Læsø Skole, Bjarke Markussen, sender i år mere end hver anden elev fra folkeskolens ældste klasser videre på en erhvervsskole.

Helt præcis er det 52,9 procent af eleverne fra 9. og 10 klasse på Læsø, der i år har valgt at begynde på en erhvervsuddannelse efter sommerferien. 41,2 procent begynder på gymnasiet. 

Det gør Læsø til den eneste kommune i Danmark, hvor erhvervsuddannelserne er mere populære end de gymnasiale uddannelser. Men også på Samsø og Langeland samt i Norddjurs og Morsø kommuner hitter erhvervsuddannelser hos de unge. 

Whiskybæltet boykotter erhvervsskoler 

Helt anderledes ser det ud i en stribe kommuner nord for København. I Gentofte, Rudersdal, Hørsholm og Lyngby foretrækker de unge en studentereksamen og boykotter de faglige uddannelser.

Kun hver tyvende unge i det såkaldte whiskybælte vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, mens ni ud af ti begynder på gymnasiet til august.   

l gennemsnit er det 18.5 procent af eleverne i 9. og 10. klasse, der i år har valgt at begynde på en erhvervuddannelse, mens 74 procent ifølge tal fra Undervisningsministeriet vælger gymnasiet.

Jo længere væk du kommer fra hovedstadsområdet, jo mere populært er erhvervsskolerne. Og i Region Nordjylland har 22,2 procent søgt en erhvervsuddannelse, mens det i Region Hovedstaden kun er 13,2 procent.

Social arv

De store forskelle mellem unges uddannelsesvalg i blandt andet Nordjylland og hovedstadsområdet handler ifølge forsker i erhvervsuddannelser Peter Koudahl om social arv. 

- De unges uddannelsesvalg hænger meget sammen med deres forældres uddannelser og beskæftigelse. Og der kan være stor forskel på, hvad far og mor har for type job i Hørsholm og Norddjurs, siger Peter Koudahl, der er docent på Nationalt Center for Erhvervspædagogik på professionshøjskolen Metropol. 

Det lokale arbejdsmarked spiller også ind, pointerer han.

- Hvis du bor i et område i Jylland med mange produktionsvirksomheder, falder det mere de unge ind at uddanne sig til smed, procesoperatør eller anden faglig uddannelse end i hovedstadsområdet, hvor der er mange akademiske arbejdspladser, fastslår Peter Koudahl. 

Norddjurs rykker 

I Norddjurs Kommune, der blandt andet omfatter Grenaa, stiger søgningen til erhvervsskolerne år for år. Sidste år søgte 30 procent af eleverne videre på en erhvervsskole, mens det tal i år er steget til godt 36 procent. Tilsvarende dropper flere unge at søge ind på gymnasiet, og i Norddjurs er det kun godt hver anden elev i 9. og 10. klasse, der vil på gymnasiet i år.

- Vi er selvfølgelig stolte over, at flere unge søger erhvervsuddannelserne nu og ikke bare per automatik vælger gymnasiet, lyder det fra Andreas Vadsholm.     

Han er uddannelsesvejleder i Norddjurs Kommune og forklarer, at der også på det nordlige Djursland har været en lang tradition for at søge på gymnasiet. Men vejlederne har de senere år haft mere fokus på at udbrede kendskabet til de faglige uddannelser og peget på de mange beskæftigelsesmuligheder en faglært har.   

- Hvis eleverne for eksempel gerne vil være pædagog, har vi fortalt, at det også er muligt at begynde med at uddanne sig til sosu-hjælper og så siden hen videreuddanne sig. Vi gør de unge opmærksomme på, at en faglig uddannelse er en ungdomsuddannelse, som også kan bruges som springbræt til mange andre ting, siger han.

Omvender forældrene

Andreas Vadsholm roser også både erhvervsliv og erhvervsskoler på egnen for at deltage aktivt i brobygningen og praktik i de ældste klasser, så eleverne i højere grad ser mulighederne ved en faglig uddannelse.

Endelig pointerer han, at det især er oplysning til forældrene, der har banet vejen for erhvervsuddannelsernes stigende popularitet. 

- Vi støder ofte på forældre, der siger, at selvfølgelig skal min søn eller datter på gymnasiet. Men i vores skole-hjem-samarbejde og på forældremøderne har vi oplyst rigtig meget om erhvervsuddannelserne for at få forældrenes øjne op for værdien af at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Og det er lykkedes at omvende forældrene lidt, så erhvervsskolerne begynder at få samme høje status som gymnasierne, fastslår han.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs, John Peder Saaby Jensen (S), er også stolt af, at de unge i kommunen vælger både erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser. Kommunen har en målsætning om, at mindst 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2016 - stigende til 35 procent i 2025. Og man er allerede i mål i 2017, pointerer han.

- Det er glædeligt, at vi har en en landets højeste procenter af unge, der tilvælger en erhvervsuddannelse. Ikke mindst når man tænker på, at vi i højere grad skal kunne imødekomme det stigende behov, der er for at sikre virksomheder den rette arbejdskraft, siger John Peder Saaby Jensen.  

Forældre skal også på skolebænken

Uddannelsesforsker Peter Koudahl kalder erfaringerne fra Norddjurs for interessante.

- Når vejlederne på Djursland lykkes med at få flere unge til at tage faglige uddannelser, tyder det på, at det ikke er nok kun at tale med eleven, men at vejledningen i et eller andet omfang også skal omfatte forældrene. Det afgørende for de unges uddannelsesvalg er forældre, familie og hvilket fritidsjob de har. Med andre ord skal deres nære netværk også være med og anbefale valget af ungdomsuddannelse, siger han.    

Lederen på Læsø skole, Bjarke Markussen, anfører, at på den lille ø svinger antallet af skoleelever år for år, og derfor kan søgningen til gymnasiet et år være langt højere end andre år.  I 2017 omfatter Undervisningsministeriets statistik kun 17 elever.

- Det vigtige for mig som skoleleder er, at de unge søger en uddannelse, hvor de kan komme videre i verden. Det skal være deres valg, og ikke skolens valg og ikke forældrenes valg, siger han.

Bjarke Markussen pointerer, at Læsø har Danmarks laveste uddannelsesniveau. Der er simpelt hen flere, der ikke har anden uddannelse end grundskolen, og ellers kun har kortere uddannelser.

Til gengæld har Læsø med sine 1.800 indbyggere hele 600 CVR-numre, altså folk, der har registreret egen selvstændig virksomhed.    

Få læseheste på Læsø 

- Forældrenes uddannelsesbaggrund og beskæftigelse betyder meget. Allerede i børnehaven prædiker jeg, at forældrene skal læse mere for deres børn. Vores børn klarer sig ikke bogligt godt nok, og det er en hovedpine, noterer han.

Men selvom ikke alle Læsøs unge er læseheste, der drømmer om at begrave sig i bøger og lange studier, er Bjarke Markussen overbevist om, at øens unge nok skal klare sig.

- Der er for eksempel en gruppe stærkt entrepenante drenge i 9. klasse, der i år har søgt erhvervsuddannelser. De er iværksættere allerede, og der er ingen tvivl om, at de kan komme langt med deres faglige uddannelser, fastslår skolelederen. 

Da et flertal i Folketinget for tre år siden vedtog reformen af erhvervsuddannelserne, var målet, at 25 procent af de unge direkte fra folkeskolen skal vælge en en erhvervsuddannelse i 2020, mens 30 procent skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025.

Erhvervsuddannelser hitter langt væk fra København

Top fem - Langt væk fra storbyen hitter erhvervsskolerne  

 

Andel i procent  

Læsø

52,9

Samsø

38,7

Norddjurs

36,1

Langeland

36,1

Morsø

31,6

Kilde:  Styrelsen for IT og Læring,Undervisningsministeriet. Tilmeldinger 2017 fra 9. og 10. klasses eleverne fordelt på bopælskommune. Noter: På Læsø er der kun 17 elever på den pågældende årgang.  På Samsø 31 elever.

Bund fem - I Nordsjælland gider de unge kun gymnasiet  

 

Andel i procent

Gentofte

4,2

Rudersdal

4,4

Hørsholm

5,4

Lyngby-Taarbæk

6,2

Frederiksberg

6,3

Kilde:  Styrelsen for IT og Læring,Undervisningsministeriet. Tilmeldinger 2017 fra 9. og 10. klasses eleverne fordelt på bopælskommune. 

 

 

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde

Prins Christian udenfor
Nyheder

DR-vært laver sex-joke

om prins Christian

Collosseum ved aftentide
Corona

Seks nye lande på listen:

Her må du ikke rejse til

Kim Jong-un i lænestol på kongres.
Nyheder

Nordkorea om

dansk dokumentar:

Alt er løgn!