Administration 

Nødherberg opruster i vinterkulden: Disse hjemløse prioriteres højest

Teamleder på nødherberget Maria, Lene Rindal, har fået lov at udvide sovepladserne med næsten dobbelt så mange. (Foto: Foto: Privatfoto og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Den sibiriske kulde er langsomt ved at få lagt sig over det danske land. Avisen.dk har besøgt det københavnske nødherberg Maria, der har brugt ekstra ressourcer for at få hjemløse ind om natten i vintermånederne i skærm for frost, utryghed og livsfare.

Klokken har passeret midnat, og temperaturen har sneget sig ned på hele minus 7 grader. Det fremgår af det store termometer på hjørnet af Richshuset over for Rådhuspladsen. Natten har omsluttet sig om København, men som alle andre storbyer, sover den sjældent særlig tungt.

Få hundrede meter op ad Istedgade ligger Mariakirken, der om natten i vintermånederne huser et såkaldt nødherberg. Disse er ikke permanente og er kun åbne om natten i vintermånederne. Hvert år bliver det besluttet på ny, om man åbner op for vintersæsonen. Et nødherberg er afhængig af frivillige kræfter og økonomiske midler.

Jeg møder Lene Rindal, der er ansat som teamleder på nødherberget og har været på stedet de sidste tre år. Hun lukker mig ind af glasdøren til højre for kirken, hvor de hjemløse også bliver lukket ind hver aften. Stedet emmer af ro og sympati.

Lene Rindal oplever ikke, at nødherberget Maria mangler frivillige. Stedet kan sagtens køre rundt.

- Der var en, der ringede for et par dage siden og spurgte, om han måtte komme og hjælpe, men vi havde nok. Vi har en god fast gruppe, og der er mange, der kommer igen, fordi de bliver rigtig glade for at være her, fortæller hun.

Hjælp til udenlandske hjemløse

Nødherberget i hjertet af Vesterbro opstod som følge af dødsfald blandt hjemløse om vinteren. De udenlandske hjemløse var og er stadigvæk især i risikogruppen, fordi de ikke får kommunalt hjælp. Derfor åbnede nødherberget Maria i 2010, fordi man fandt det nødvendigt at etablere steder, hvor udenlandske hjemløse uden registreret CPR-nummer i Danmark kunne få lov at blive lukket ind.

Nødherberget tager som udgangspunkt 25 personer ind hver nat. Sådan har proceduren været, siden det startede. Lige denne her uge er der dog blevet oprustet markant på grund af den ekstreme kulde, der er blevet varslet. Siden lørdag aften er der blevet lukket helt op til 45 personer ind.

- Jeg hørte i fredags, at det skulle blive rigtig koldt. Jeg tænkte derfor, at nu skal der rykkes hurtigt. Allerede lørdag fik jeg tilladelse til at tage ekstra folk ind. Jeg fik ekstra frivillige ind, og søndag var jeg ude at købe en masse madrasser og tæpper, fortæller Lene Rindal, mens vi sidder ved et lille bord og får serveret te. Vi taler lavmælt, fordi der bag ved en dør ind til et lille rum kan anes to, der ligger og sover.

De hjemløse sover på røde madrasser mellem kirkebænkene. Foto: Julie Steenbuch Holt

Lene Rindal fortæller, at de normalt ikke har problemer med pladsen, når de har 25 pladser. Nogle gange er der færre en 25, og nogle gange er der lidt flere, men det er ganske få, der bliver afvist. Siden lørdag aften har antallet dog ligget stabilt på mellem 43 og 45 hjemløse.

- Da vi hørte, at det blev så koldt, kunne vi tage mange flere ind. Pludselig var her også bare mange flere, end der plejer, og jeg tror ikke, det kan nå at rygtes så hurtigt allerede den første aften, siger Lene Rindal.

”Folk taber deres hjerte til det her sted”

Snakken falder også på, hvordan de ansatte og frivillige oplever at være på nødherberget. Ifølge Lene Rindal er det alle tiders.

- Folk, der kommer her, taber deres hjerte til det, og de er så glade for at være her. Alle er begejstrede for det, fortæller hun med lys i øjnene.

Der bliver taget sig godt af de frivillige. De får en snak med Lene Rindal, så hun sikrer sig, at de er bevidste om og klar til det, de går ind til. Hun har endnu ikke oplevet, at nogen har sagt nej efter at have set, hvad det er.

Jeg får også en rundvisning blandt de sovende hjemløse, der ligger på røde madrasser. Vi går ind i kirkens skib, hvor madrasserne er placeret imellem kirkebænkene. Her ligger de sovende med roligt åndedræt. Lene Rindal opdager med det samme, at en mands fødder er røget ud under tæppet. Hun stopper hurtigt fødderne tilbage under det.

- De skal i hvert fald ikke fryse om fødderne, understreger hun. Denne lille handling fremhæver den tryghed og omsorg, som bliver draget for de hjemløse.

Det gør en kæmpe forskel, at de kan få lov at komme herind om natten og få en tør, varm og tryg nattesøvn. Der vil altid være en vis grad af utryghed forbundet med at sove på gaden, fortæller Lene Rindal. I kirken er der altid personale, der er vågne til at holde øje og hjælpe.

- På alle mulige måder er det godt med sådan et herberg, siger Lene Rindal.

Den kirkelige tryghed

De fleste i skibet sover tungt. En enkelt ligger vågen, og nogle stykker hoster eller vender sig i søvne. Lene Rindal oplever, at det for mange af dem hjælper at opholde sig i netop en kirke. De fleste kommer fra østeuropæiske lande og er typisk mere aktivt kristne end mange danskere. Derfor betyder det meget for dem, at kirken vil tage dem ind.

- De er mere trygge herinde i kirken, fordi de siger, at Mama Lene og Gud passer på dem. Det er virkelig fint, siger hun.

Vi passerer et kærestepar, der sover med hovedet mod hinanden. Lene Rindal fortæller, at de gør det for at understrege, at der ikke skal ske noget seksuelt, men samtidig har de brug for nærheden med hinanden.

- Det er naturligt, når man er i en kirke, at folk opfører sig anderledes. De har respekt for kirkerummet, siger hun.

Hver dag registreres de indlogerede på en liste. Her nedfældes navn, hjemland, alder, om de har været der før, og deres køn. Derefter får de et nummer på hånden, så man har styr på, hvor mange man har sovende.

Registreringen viser, at mange kommer fra Rumænien. Lige nu er forholdene i Rumænien meget vanskelige, og mange tager derfor til Danmark i håb om at tjene penge. Lene Rindal fortæller, at der er mange familiefædre, der tager herop uden deres familier og er her i nogle måneder. Derfor har de alle sammen nogle kære i deres hjemland, som de savner. Mange af dem får desværre bare ikke det job, de så inderligt drømmer om skal ændre tilværelsen for dem og deres familie.

Vi fortsætter op gennem rækkerne af sovende mennesker og ender ved alteret. Foran står en stor globe, hvor der kan tændes et stort lys i midten. Lyset er ikke blevet tændt her til aften, så det bliver hurtigt gjort. Omkring det store lys er en masse fyrfadslys, som de hjemløse kan tænde.

- Mange af dem går herop for at tænde et lys. Så står de et øjeblik og tænker på dem derhjemme. Det hjælper meget, at det foregår i en kirke, fortæller Lene Rindal.

Hvis det ønskes, kan der tændes lys i kirken. Foto: Julie Steenbuch Holt

”De er utrolig søde og rare”

Hvis nødherberget er nødt til at afvise nogen på grund af pladsmangel, trækkes der lod om sovepladserne. Der er dog nogle, der har førsteret.

- Vi tager de svage ind først. Det er dem, der er fyldt 50 eller fysisk eller psykisk syge. At være fyldt 50 er selvfølgelig ingen alder, men hvis man bor på gaden, er det altså en rigtig høj alder, siger Lene Rindal.

De få, der bliver afvist er typisk de stærke og unge, og mange af dem tager så en runde for at samle flasker og kommer tilbage i løbet af natten i håb om, at nogle er gået. Et andet alternativ er, at den nat sover de ikke, men så kommer de ind om morgenen, når kirken holder Mariatjeneste for at tage en lur på en kirkebænk der.

- Det er jo aldrig behageligt at afvise nogen, men fordi vi har den politik med at tage dem ind, der trænger mest, så er det ubehageligt på en anden måde, siger Lene Rindal.

Stemningen på nødherberget er god og behagelig. De hjemløse er godt klar over, at der bliver gjort alt i magtens navn for at hjælpe dem.

- Jeg tror, det har noget at gøre med den gruppe mennesker, der kommer her. De er utrolig søde og rare og bare meget trætte og kolde. De er bare i klemme i deres hjemland og er derfor kommet herop. De er rigtig glade for at kunne komme ind her, hvor der er trygt og varmt med et toilet, siger Lene Rindal.

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet