Administration 

Nødherberg opruster i vinterkulden: Disse hjemløse prioriteres højest

Teamleder på nødherberget Maria, Lene Rindal, har fået lov at udvide sovepladserne med næsten dobbelt så mange. (Foto: Foto: Privatfoto og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Den sibiriske kulde er langsomt ved at få lagt sig over det danske land. Avisen.dk har besøgt det københavnske nødherberg Maria, der har brugt ekstra ressourcer for at få hjemløse ind om natten i vintermånederne i skærm for frost, utryghed og livsfare.

Klokken har passeret midnat, og temperaturen har sneget sig ned på hele minus 7 grader. Det fremgår af det store termometer på hjørnet af Richshuset over for Rådhuspladsen. Natten har omsluttet sig om København, men som alle andre storbyer, sover den sjældent særlig tungt.

Få hundrede meter op ad Istedgade ligger Mariakirken, der om natten i vintermånederne huser et såkaldt nødherberg. Disse er ikke permanente og er kun åbne om natten i vintermånederne. Hvert år bliver det besluttet på ny, om man åbner op for vintersæsonen. Et nødherberg er afhængig af frivillige kræfter og økonomiske midler.

Jeg møder Lene Rindal, der er ansat som teamleder på nødherberget og har været på stedet de sidste tre år. Hun lukker mig ind af glasdøren til højre for kirken, hvor de hjemløse også bliver lukket ind hver aften. Stedet emmer af ro og sympati.

Lene Rindal oplever ikke, at nødherberget Maria mangler frivillige. Stedet kan sagtens køre rundt.

- Der var en, der ringede for et par dage siden og spurgte, om han måtte komme og hjælpe, men vi havde nok. Vi har en god fast gruppe, og der er mange, der kommer igen, fordi de bliver rigtig glade for at være her, fortæller hun.

Hjælp til udenlandske hjemløse

Nødherberget i hjertet af Vesterbro opstod som følge af dødsfald blandt hjemløse om vinteren. De udenlandske hjemløse var og er stadigvæk især i risikogruppen, fordi de ikke får kommunalt hjælp. Derfor åbnede nødherberget Maria i 2010, fordi man fandt det nødvendigt at etablere steder, hvor udenlandske hjemløse uden registreret CPR-nummer i Danmark kunne få lov at blive lukket ind.

Nødherberget tager som udgangspunkt 25 personer ind hver nat. Sådan har proceduren været, siden det startede. Lige denne her uge er der dog blevet oprustet markant på grund af den ekstreme kulde, der er blevet varslet. Siden lørdag aften er der blevet lukket helt op til 45 personer ind.

- Jeg hørte i fredags, at det skulle blive rigtig koldt. Jeg tænkte derfor, at nu skal der rykkes hurtigt. Allerede lørdag fik jeg tilladelse til at tage ekstra folk ind. Jeg fik ekstra frivillige ind, og søndag var jeg ude at købe en masse madrasser og tæpper, fortæller Lene Rindal, mens vi sidder ved et lille bord og får serveret te. Vi taler lavmælt, fordi der bag ved en dør ind til et lille rum kan anes to, der ligger og sover.

De hjemløse sover på røde madrasser mellem kirkebænkene. Foto: Julie Steenbuch Holt

Lene Rindal fortæller, at de normalt ikke har problemer med pladsen, når de har 25 pladser. Nogle gange er der færre en 25, og nogle gange er der lidt flere, men det er ganske få, der bliver afvist. Siden lørdag aften har antallet dog ligget stabilt på mellem 43 og 45 hjemløse.

- Da vi hørte, at det blev så koldt, kunne vi tage mange flere ind. Pludselig var her også bare mange flere, end der plejer, og jeg tror ikke, det kan nå at rygtes så hurtigt allerede den første aften, siger Lene Rindal.

”Folk taber deres hjerte til det her sted”

Snakken falder også på, hvordan de ansatte og frivillige oplever at være på nødherberget. Ifølge Lene Rindal er det alle tiders.

- Folk, der kommer her, taber deres hjerte til det, og de er så glade for at være her. Alle er begejstrede for det, fortæller hun med lys i øjnene.

Der bliver taget sig godt af de frivillige. De får en snak med Lene Rindal, så hun sikrer sig, at de er bevidste om og klar til det, de går ind til. Hun har endnu ikke oplevet, at nogen har sagt nej efter at have set, hvad det er.

Jeg får også en rundvisning blandt de sovende hjemløse, der ligger på røde madrasser. Vi går ind i kirkens skib, hvor madrasserne er placeret imellem kirkebænkene. Her ligger de sovende med roligt åndedræt. Lene Rindal opdager med det samme, at en mands fødder er røget ud under tæppet. Hun stopper hurtigt fødderne tilbage under det.

- De skal i hvert fald ikke fryse om fødderne, understreger hun. Denne lille handling fremhæver den tryghed og omsorg, som bliver draget for de hjemløse.

Det gør en kæmpe forskel, at de kan få lov at komme herind om natten og få en tør, varm og tryg nattesøvn. Der vil altid være en vis grad af utryghed forbundet med at sove på gaden, fortæller Lene Rindal. I kirken er der altid personale, der er vågne til at holde øje og hjælpe.

- På alle mulige måder er det godt med sådan et herberg, siger Lene Rindal.

Den kirkelige tryghed

De fleste i skibet sover tungt. En enkelt ligger vågen, og nogle stykker hoster eller vender sig i søvne. Lene Rindal oplever, at det for mange af dem hjælper at opholde sig i netop en kirke. De fleste kommer fra østeuropæiske lande og er typisk mere aktivt kristne end mange danskere. Derfor betyder det meget for dem, at kirken vil tage dem ind.

- De er mere trygge herinde i kirken, fordi de siger, at Mama Lene og Gud passer på dem. Det er virkelig fint, siger hun.

Vi passerer et kærestepar, der sover med hovedet mod hinanden. Lene Rindal fortæller, at de gør det for at understrege, at der ikke skal ske noget seksuelt, men samtidig har de brug for nærheden med hinanden.

- Det er naturligt, når man er i en kirke, at folk opfører sig anderledes. De har respekt for kirkerummet, siger hun.

Hver dag registreres de indlogerede på en liste. Her nedfældes navn, hjemland, alder, om de har været der før, og deres køn. Derefter får de et nummer på hånden, så man har styr på, hvor mange man har sovende.

Registreringen viser, at mange kommer fra Rumænien. Lige nu er forholdene i Rumænien meget vanskelige, og mange tager derfor til Danmark i håb om at tjene penge. Lene Rindal fortæller, at der er mange familiefædre, der tager herop uden deres familier og er her i nogle måneder. Derfor har de alle sammen nogle kære i deres hjemland, som de savner. Mange af dem får desværre bare ikke det job, de så inderligt drømmer om skal ændre tilværelsen for dem og deres familie.

Vi fortsætter op gennem rækkerne af sovende mennesker og ender ved alteret. Foran står en stor globe, hvor der kan tændes et stort lys i midten. Lyset er ikke blevet tændt her til aften, så det bliver hurtigt gjort. Omkring det store lys er en masse fyrfadslys, som de hjemløse kan tænde.

- Mange af dem går herop for at tænde et lys. Så står de et øjeblik og tænker på dem derhjemme. Det hjælper meget, at det foregår i en kirke, fortæller Lene Rindal.

Hvis det ønskes, kan der tændes lys i kirken. Foto: Julie Steenbuch Holt

”De er utrolig søde og rare”

Hvis nødherberget er nødt til at afvise nogen på grund af pladsmangel, trækkes der lod om sovepladserne. Der er dog nogle, der har førsteret.

- Vi tager de svage ind først. Det er dem, der er fyldt 50 eller fysisk eller psykisk syge. At være fyldt 50 er selvfølgelig ingen alder, men hvis man bor på gaden, er det altså en rigtig høj alder, siger Lene Rindal.

De få, der bliver afvist er typisk de stærke og unge, og mange af dem tager så en runde for at samle flasker og kommer tilbage i løbet af natten i håb om, at nogle er gået. Et andet alternativ er, at den nat sover de ikke, men så kommer de ind om morgenen, når kirken holder Mariatjeneste for at tage en lur på en kirkebænk der.

- Det er jo aldrig behageligt at afvise nogen, men fordi vi har den politik med at tage dem ind, der trænger mest, så er det ubehageligt på en anden måde, siger Lene Rindal.

Stemningen på nødherberget er god og behagelig. De hjemløse er godt klar over, at der bliver gjort alt i magtens navn for at hjælpe dem.

- Jeg tror, det har noget at gøre med den gruppe mennesker, der kommer her. De er utrolig søde og rare og bare meget trætte og kolde. De er bare i klemme i deres hjemland og er derfor kommet herop. De er rigtig glade for at kunne komme ind her, hvor der er trygt og varmt med et toilet, siger Lene Rindal.

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka