Niqabforbud på VUC-center får ros fra Dansk Folkeparti

DF ønsker et totalt forbud mod niqab og burka i det offentlige rum. (Foto: Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

Vi skal kunne se og aflæse hinanden, når vi taler sammen, siger Martin Henriksen efter niqabforbud på skole.

Dansk Folkeparti ønsker et forbud mod muslimske klædedragter som niqab og burka i det offentlige rum.

Det siger partiets udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, efter at VUC i Lyngby har nægtet seks piger at møde op til undervisning, fordi de går med niqab.

- Det er grundlæggende i vores samfund, at vi kan se hinanden og aflæse hinanden, når vi taler med hinanden. Det er meget relevant i en undervisningssituation, siger han.

Det går ikke at have niqab på i skolen, så lærerne ikke kan se næse og mund på eleven, lyder retningslinjerne på VUC Lyngby. Pigerne må fortsat godt modtage undervisning, men det vil komme til at foregå via e-learning hjemmefra.

- Det er en god beslutning, og der er grund til at rose den. VUC i Lyngby markerer klart og tydeligt, at der er nogle retningslinjer, og dem skal man følge. Gør man ikke det, må man finde et andet sted at få tiden til at gå, siger Martin Henriksen.

- Det er meget rimelige retningslinjer, men lidt i den bløde ende, da de fortsat får lov til at følge undervisningen hjemmefra. Man skulle have gået hele vejen og sagt, at her får I ikke undervisning. Men det er et skridt i den rigtige retning, siger han.

Dansk Folkeparti har før stillet forslag om et niqab- og burkaforbud i det offentlige rum. Martin Henriksen siger, at forslaget vil blive genfremsat inden for den nærmeste fremtid.

- Vi vil have et forbud overalt bortset fra ens private hjem. Der kan man gøre, hvad man vil, siger han.

Både Venstre og De Konservative mener, at en niqab ikke hører hjemme i Danmark og slet ikke i undervisningssammenhæng, lyder det.

Om de to partier vil bakke op om DF's kommende forslag omkring et totalt forbud mod muslimske klædedragter i det offentlige rum, vil de overveje.

Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, siger:

- Det er fint, at uddannelsesinstitutionerne kan forbyde det - jeg ville gøre det samme. Men inden vi kan sige god for et lovforslag, skal vi tænke over, hvad der er den mest hensigtsmæssige måde at gøre det på.

Naser Khader, De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører, har tilbage i 2009 uden held forslået et lignende forbud.

Han har ikke talt med sin nuværende folketingsgruppe om linjen, men han anbefaler et forbud, som DF foreslår, siger han.

/ritzau/