Administration 

Nina har været vikar i seks år: Ydmygende, hvor billigt man vil sælge sig selv

Nina Bauer oplever, at hun bliver desperat og siger ja til forhold, som hun egentligt synes er urimelige, for at komme væk fra dagpengene. (Foto: Foto: Privatfoto)

Det er stressende hele tiden at skulle jagte den næste ansættelse, og ydmygende at opdage, hvor billigt man vil sælge sig selv. Det fortæller Nina, som drømmer om et fast job, men kun har kunnet finde korte projektansættelser, siden hun blev uddannet for seks år siden.

Truslen om arbejdsløshed ligger hele tiden og lurer i baghovedet, selv når hun er i job. Det samme gør nervøsiteten for fremtiden og presset for at finde den næste ansættelse.

Sådan har det været i nu seks år for 33-årige Nina Bauer, som, siden hun blev færdig med sin uddannelse i 2012, har haft en perlerække af tidsbegrænsede ansættelser, afløst af perioder som arbejdsløs. Og det tærer på kræfterne, når man bare gerne vil have et fast arbejde, fortæller hun til Avisen.dk

Socialrådgiver: Kommunerne begår socialt bedrageri mod borgerne

- Det er en enorm stressende situation, når man ikke selv har valgt det. Jeg kan bare mærke en presset fornemmelse, der aldrig rigtig lægger sig, siger Nina Bauer til Avisen.dk.

Jeg føler, at jeg har sænket min standard for, hvad jeg vil gå med til eller ej. Og så tænker man bagefter, om man virkelig selv synes, at det var i orden?

Som Ugebrevet A4 skriver onsdag, er såkaldte prekære ansættelsesformer et stigende problem i Danmark - i hvert fald ifølge fire arbejdsmarkedsforskere, som netop har udgivet en bog, hvor de har interviewet 33 danskere, som har arbejdet under denne type forhold. Nina Bauer er en af dem, som medvirker i bogen.

Stressende aldrig at kunne planlægge

Mens hun tog sin kandidatgrad i historie på universitetet, troede hun ikke, at hun ville havne i den her situation. Men undervejs ramte finanskrisen, og hun kom ud på et arbejdsmarked, hvor der stort set kun blev slået tidsbegrænsede stillinger op inden for hendes fag - mange af dem endda kun på tre-fire måneder.

Og der er ofte flere hundrede ansøgere til hver job, fortæller hun.

- Det er lidt ligesom når man bor i en fremlejet lejlighed. Man skal hele tiden lede efter det næste, siger Nina Bauer.

Helt konkret betyder det for eksempel, at hun end ikke tør tænke på at få børn, og at hun aldrig kan planlægge sin fremtid ret langt - for eksempel ferier og sociale aftaler, fordi hun ikke har en fast indkomst og faste arbejdstider at planlægge efter. Ind imellem betyder det også økonomiske bekymringer, fordi hun ikke ved, om hun når at genoptjene retten til dagpenge i de korte ansættelser.

- Jeg er meget glad for, at jeg har min familie, som kan hjælpe mig, hvis budgettet vælter, fordi køleskabet for eksempel går i stykker. Men det er bare også utroligt ydmygende, siger Nina Bauer.

Som en månedslang jobsamtale 

På arbejdspladserne føler hun sig ofte lidt udenfor - som en gæst. Hun kommer typisk ikke med på kurser, til MUS-samtaler og til personalemøder modsat hendes fastansatte kolleger.

Samtidig føler hun konstant, at hun skal gøre et godt indtryk, fordi hun håber på at få ansættelsen forlænget eller blive fastansat.

- Især i de korte ansættelser kan det føles som en månedslang jobsamtale. Jeg skal gøre et godt indtryk, komme med de gode ideer, gøre mig uundværlig. Man lægger enormt meget energi i det.

I starten af de tidsbegrænsede ansættelser er hun som regel fuld af gå-på-mod og håb - især fordi cheferne tit lufter idéen om, at der måske kan blive tale om en fast ansættelse. Men når hendes sidste arbejdsdag nærmer sig, lyder beskeden som regel, at de har været glade for hende og gerne ville ansætte hende, men at der ikke er råd.

- Femte gang man hører den, begynder det at klinge lidt hult. Var de alligevel så glade for mig?

Rædselsfuldt at være ledig

Nina Bauers CV er efterhånden et kludetæppe af forskellige arbejdsgivere og ansættelsesformer. Vikariater, projektansættelser, løntilskud, deltidsstillinger med supplerende dagpenge. Ingen af ansættelserne har været på over et år.

Mellem de løse ansættelser har hun perioder som ledig, som hun beskriver som et møde med et system med indviklede regler, og krav om konstant at stå til rådighed og rapportere alt, hvad man gør for at komme i arbejde.

Det føles lidt ydmygende, når det går op for én, at det med at have et arbejde bliver så vigtigt, at man er villig til at sælge sig selv billigere end man synes er rimeligt

- For mig personligt er det rædselsfuldt at gå ledig. Jeg har konstant dårlig samvittighed, og føler, at jeg burde gøre noget mere, søge flere job. Når man er pligtopfyldende, føler man nemt, at man aldrig kan gøre nok. I det system er det så nemt at føle, at det er ens egen skyld, at man er ledig, og at man åbenbart ikke kun er dårlig til at arbejde, men også dårlig til at være arbejdsløs, siger Nina Bauer.

"Jeg savner, at der er plads til, at man bliver gal"

Men en del af den følelse flytter med, når hun er i arbejde, fordi det altid er midlertidigt.

- Det er stadig de samme følelser og tanker, jeg tumler med. Hvor kan jeg søge, hvem kan jeg spørge, hvad mere kan jeg gøre for at sikre den næste ansættelse.

Hun fortæller, at hun ikke kun har søgt akademiske stillinger, men også for eksempel HK-job.

- Men der får jeg typisk at vide, at jeg er overkvalificeret. Eller de pakker det ind i, at jeg nok vil komme til at kede mig, siger Nina Bauer.

Der er også er positive ting ved nomade-arbejdslivet - for eksempel at hun får lov at prøve en masse vidt forskellige spændende job af.

Men det kan nemt føles som et krav hele tiden at skulle "tænke positivt" og "tage ja-hatten på", og hvis hun får afslag, er det hendes egen skyld.

- Men det er enormt anstrengende. Jeg savner, at der er plads til, at man bliver gal og tænker, det var også uretfærdigt, at jeg fik afslag der, eller det var også urimeligt.

Så desperat, at hun sagde ja til studentermedhjælper-løn

Når man er desperat efter at komme i arbejde, kan man finde på at sige ja til betingelser og arbejdsforhold, man ellers ville finde urimelige. Det har Nina Bauer oplevet et par gange i løbet af de sidste seks år.

- Det føles lidt ydmygende, når det går op for én, at det med at have et arbejde bliver så vigtigt, at man er villig til at sælge sig selv billigere, end man synes er rimeligt, siger hun.

For eksempel sagde hun ja til en projektansættelse på et museum, hvor hun som fuldt uddannet arbejdede for samme timeløn som studentermedhjælperne.

En anden gang oplevede hun, at arbejdspladsen omgik reglerne ved at fyre hende og genansætte hende, fordi der ellers er grænser for, hvor mange gange man må forlænge et vikariat.

Arbejdsgivere, der malker dagpengeperioden

Og så oplever hun en forventning om at arbejde gratis eller i støtteordninger.

- Jeg var for eksempel til samtale et sted, hvor de gerne ville have, at man startede med at være en måned i praktik, og derefter tre måneder i løntilskud, og så ville der måske være mulighed for fastansættelse. Så føles det lidt som om systemet og din dagpengeperiode skal malkes lidt af dem, før de måske vil ansætte én, siger Nina Bauer og fortsætter:

- Jeg føler, at jeg har sænket min standard for, hvad jeg vil gå med til eller ej. Og så tænker man bagefter, om man virkelig selv synes, at det var i orden? Er jeg ikke mere værd? Og så kan man blive lidt vred på sig selv og verden over, at de spekulationer overhovedet er nødvendige.

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas