Nedslidt sosu dumper Mette F.’s pensionsplan: Derfor er det en ommer

- Hvis jeg kun kigger på mit eget fag, vil jeg hellere have, at man brugte pengene på normeringer i stedet for at give os folkepension tidligere, siger Winnie Pia Jensen. (Foto: Foto: Robert Attermann)

Mette Frederiksen (S) bør bruge pengene på bedre normering på sosu-området i stedet for lavere pensionslader, lyder det fra nedslidste Winnie Pia Jensen.

Tak, men nej tak, Mette Frederiksen!

Den nedslidste sosu Winnie Pia Jensen er klar i mælet, efter at S-formanden tirsdag præsenterede et udspil til en pensionsreform. Socialdemokratiet vil sænke pensionsalderen for hårdtarbejdende danskere, der har været på arbejdsmarkedet i mange år.

Men selvom den 62-årige Winnie Pia Jensen har knoklet, siden hun var 18 år gammel, bør politikerne fokusere på noget helt andet end pensionsalder, hvis de vil gøre noget for nedslidningstruede sous’er.

- Hvis jeg kun kigger på mit eget fag, vil jeg hellere have, at man brugte pengene på normeringer i stedet for at give os folkepension tidligere, siger Winnie Pia Jensen til Avisen.dk.

Winnie Pia Jensen

Efter flere år i restaurationsbranchen tog Winnie Pia Jensen for godt 35 år siden arbejde i plejesektoren. Og her har den 62-årige social- og sundhedsassistent fra Skive arbejdet indtil for ganske nylig.

UDVID

Normeringer trykker

Hun fik i oktober sidste år førtidspension. Slidt ned efter mange års arbejde og en arbejdsskade oveni. Nu underviser hun en smule på sosu-skolen, og når hun taler med elever, lærere, tidligere kolleger og spørger i sit netværk er meldingen den samme.

Sosu’er på helt ned til 35 år må sige stop med diskursprolapser, knæskader eller det værste af dem alle – stress. Og det er normeringerne, der trykker, siger Winnie Pia Jensen.

Derfor vil det blive afsindigt dyrt at sende sosu’er i hobevis på pension, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister og kommer igennem med den varslede reform, advarer Winnie Pia Jensen.

Forstå, hvad Socialdemokratiets udspil går ud på:

* Der er ulighed på pensionsområdet, og det skal en differentieret pensionsalder rette op på.

* Ifølge S bør man kunne gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt eller har en høj anciennitet på arbejdsmarkedet - altså at man har arbejdet i mange år.

* Man skal dog have arbejdet i "mere end 40 år" for at kunne få ret til tidligere pension, og job som eksempelvis avisbud tæller ikke med, fortæller Mette Frederiksen på pressemøde. 

* Også deltidsansættelser tælles med.

* Det er ikke bestemt i partiet, hvilke grupper der skal kunne trække sig tidligere. Det skal besluttes i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

* Den graduerede pension vil koste cirka tre milliarder kroner årligt, vurderer Socialdemokratiet, som ønsker at finansiere det gennem en skat på virksomheder og den finansielle sektor.

* Skævheden på pensionsområdet er ifølge partiet opstået på grund af den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i Velfærdsforliget fra 2006, og forringelsen af efterlønnen, der blev vedtaget i 2011.

* Socialdemokratiet stemte selv for begge aftaler.

Kilde: Det socialdemokratiske pensionsudspil "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension".

/ritzau/

UDVID

- Det kommer til at koste knaster. Dem på 63 år er jo færdige. Det værste er dog at se de unge knalde ud på sådan et arbejde, siger Winnie Pias Jensen.

Da vi talte med dig i december sidste år, fortalte du, at du ikke ville anbefale unge mennesker at blive sosu i dag. Ændrer Mette Frederiksens udspil noget ved det?

- De skal finde på noget andet. Det er en skrækkelig normering. Hvis du kom indenfor og så, hvad der skete, ville det komme på forsiden i morgen. Hvorfor skal vi lørdag og søndag kun være to, når vi er seks til hverdag. Hvorfor fanden skal vi springe fru Jensen over, når hun sidder og græder over at have mistet sin søn. Det er ikke godt nok. Det er bestemt ikke godt nok, siger Winnie Pia Jensen.

Hun understreger dog, at en lavere pensionsalder eksempelvis kunne være fint for hendes mand og søn, der begge arbejder som murer. 

TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.

Læse hele temaet her.

UDVID