Naturvejleder: Bare lidt fluesvamp kan være dødeligt

Den snehvide fluesvamp er yderst giftig. Man skal ikke spise mange gram, før den kan være dødelig, forklarer naturvejleder. En familie er formentlig blevet forgiftet af grøn og hvid fluesvamp, oplyser region torsdag. (Foto: Foto: Jan Jørgensen/arkiv/Scanpix)

Spiser man 30-50 gram af grøn eller hvid fluesvamp kan det være dødeligt. Torsdag er stor familie forgiftet.

Hvis man tager på svampejagt i de danske skove, er der for tiden flere hvide fluesvampe end normalt. Men man skal lade være med at spise dem, da de er yderst giftige.

Det forklarer naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen.

Torsdag blev en stor familie fra Haslev bragt på hospitalet, fordi de menes at have spist svampe, der er samlet i skoven. Familien er på 12 personer, heraf er to børn døde, mens yderligere ni personer er indlagt.

- Det er meget alvorligt. Det er nogle af vores aller giftigste svampe. De er velsmagende, men også meget giftige. Har man spist bare lidt af dem, så er de dødelige.

- Der skal få snese gram til, så 30 til 50 gram, og så er du i alvorlig krise, advarer Jan Kjærgaard, der ikke kender til den konkrete sag.

Niels Ebbehøj, der er overlæge på Giftlinjen, oplyste tidligere torsdag til DR, at nogle af de indlagte har symptomer på, at de har spist grøn eller hvid fluesvamp.

Fluesvampe er meget almindelige i de danske skove, fortæller Jan Kjærgaard.

- I år har der været rigtig mange snehvide fluesvampe. Den har også en dobbeltgænger, som ikke er giftig. Men jeg siger alligevel: Lad være med at spise den.

- Det er ikke nok at tro, at det er den. Man skal vide, at det er den, siger han.

Ifølge naturvejlederen kan hvid og grøn fluesvamp give ubehagelige symptomer. Man kan ikke behandle selve forgiftningen, men man kan symptombehandle, forklarer Jan Kjærgaard.

- De giver symptomer i form af maveubehag, koliksmerter, diarré og opkastninger.

- Men det er det mindste af det, for bagefter kommer cellegiften, der angriber lever og nyrer med risiko for lever- og nyresvigt. Og inden for en uges tid måske død, siger naturvejlederen.

Der er ifølge naturvejlederen cirka 7000 arter af svampe i Danmark, hvoraf 100 er spiselige, mens ti er alvorligt gifte. Resten er lidt giftige eller smager dårligt.

/ritzau/