Administration 

Naser Khaders lange vej hjem

Muhammed-krisen knækkede Naser Khaders tillid til Det Radikale Venstre. Det blev tydeligere og tydeligere for ham, at han ikke længere hørte hjemme der. Nu er han på vej til et sted, hvor han ikke føler sig fremmed

Naser Khader blev født som fremmed, han kom til Danmark som en fremmed, og efter mange år hvor han havde gjort Danmark til sit hjem, blev han en fremmed i sit eget parti, Det Radikale Venstre.

Nu tager han skridtet på en vej, der skal føre ham hjem til sit eget parti, Ny Alliance. Her bliver han lederen, her bliver hans modstand mod islamisme et aktiv og ikke noget, hans kolleger skal tolerere, fordi Naser er Naser.

Naser forlader Det Radikale Venstre som en vinder, der trækker et stort antal mandater med sig, men hans politiske kolleger tegner et andet portræt end den populære mand, mange har svært ved at være uenige med.

Han beskrives af nogle som manglende organisatorisk talent, mens andre kilder fremhæver, at han har cementeret sin nuværende popularitet ved at holde sine konkurrenter ude af kredsen i København.

»Naser værnede om sit folketingskandidatur. Det er der ikke noget usædvanligt i, men når han følte sig truet af en anden kandidat, bredte der sig en stemning af, at hele partiapparatet blev sat i sving for at spænde ben for personen. Han havde også gode, loyale folk omkring sig, som kunne rådgive ham,« fortæller et tidligere medlem af De Radikale fra den københavnske vælgerforening.

Charme og selvironi

Naser Khader lod sig fra starten kende som en ung indvandrer med charme og selvironi. Siden han blev valgt ind i Københavns Borgerepræsentation i 1997, har han brugt sin unikke position til at kritisere integrationspolitikken og indvandrere uden at blive beskyldt for at være fremmedfjendsk.

Han er ifølge eget udsagn vant til at blive betragtet som en fremmed. Han er født i Syrien af palæstinensiske forældre, så da han kom til Danmark i 1974, var han blot en fremmed på et nyt sted.

Det betød dog ikke, at den nu 44-årige Naser Khader modtog kritik som en ydmyg nybegynder.

»Man mærkede helt tydeligt, at man blev isoleret, hvis man prøvede at forholde sig kritisk til det, Naser sagde. Han havde så meget goodwill, at man ikke kunne tillade sig at forholde sig kritisk, selv hvis det var helt sagligt. Så blev man nærmest erklæret ikke-radikal,« fortæller førnævnte kilde.

Muhammed-krisen gjorde imidlertid Naser Khader til en af de mest populære politikere i Danmark. Han tog kampen op med tvetydige imamer ved at danne Demokratiske Muslimer – en forening, der skulle bevise, at muslimer kan tage afstand fra sharia-loven og afvise alt andet end grundloven som grundlag for den politiske debat.

Presset vokser

Da Muhammed-krisen optrappedes, blev presset dog for stort. Naser Khader gik i dækning efter en kommentar fra Ahmed Akkari, den spinkle imam med den knækkende stemme, som Naser Khader tolkede som en trussel.

På skjult kamera hørtes Akkari spørge, om der mon ikke ville komme nogen og sprænge sig selv i luften på hans kontor, hvis Naser Khader blev integrationsminister.

Naser Khader overvejede helt at forlade politik. Det stod klart for ham, at De Radikale, på trods af partiets opbakning til ham, ikke delte hans bekymring for politisk islam. Han valgte dog at blive og forsøge at trække partiet mod højre indefra. En af hans nære venner kan stadig blive bekymret for Khaders helbred.

»Manden har jo pissetravlt, det er utroligt, at han ikke har fået et slagtilfælde af alle de telefoner,« siger hans ven igennem mange år, palæstinensiske Fatih el-Abed.

»Naser er det mest sympatiske menneske jeg kender. Når vi ikke er sammen, savner jeg de stunder, hvor vi snakker og drikker arak (anis-spiritus a la pastice, red.). Det har jeg altid med, når vi skal have en arabisk aften.«

Naser Khader har dog altid lydt bedre i danske ører end i nydanske ører. Muslimer og indvandrere har altid haft det svært med Naser Khader, og hans modstandere griner af sammenfaldet mellem Khader og khara, arabisk for lort. Han er blevet kaldt Onkel Tom, en kokosnød, der er sort udenpå, men hvid indeni, og nogle anser ham for at være en forræder mod sine egne – værre end Pia Kjærsgaard.

Mostafa Chendid, Islamisk Trossamfunds mest fremtrædende imam efter abu Labans død, har aldrig mødt Naser Khader, men han fulgte ham fra sidelinjen under Muhammed-krisen: »Abu Laban sagde om ham, at han var en rotte i sit hul. Når katten var ude, var han der aldrig. Hvis han siger, at han repræsenterer muslimer, så skal han være sammen med muslimer, møde dem på gaden og i moskeen, men han er der aldrig. Han sidder kun i sin stol i Folketinget. Pia Kjærsgaard var imod muslimerne under krisen, og det kan vi godt forstå. Naser Khader kunne have stået sammen med flertallet af muslimer, men han stillede sig på den anden side. Han repræsenterer ingen danske muslimer, kun sine egne venner.«

Er han en ægte muslim i dine øjne?

»Det må han selv svare på,« siger Mostafa Chendid.

God til højre

Naser Khader fløj ind i Folketinget i 2001 og charmerede ikke bare vælgerne, men også sine politiske modstandere. Pia Kjærsgaard og andre medlemmer af Dansk Folkeparti har ofte rost ham som en rollemodel for indvandrere i Danmark.

Da Muhammed-krisen kom ud af kontrol med afbrændte ambassader og økonomisk boykot, indkaldte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) Khader for at høre hans mening om, hvordan krisen skulle håndteres. Mens han eget parti forsøgte at sætte regeringen under pres med anklagerne om mishandling af afghanske fanger, var Naser Khader på god fod med regeringen. Så god fod, at han modtog sms er fra Foghs pressechef, der afviste anklagerne.

Det gode forhold til Venstre og De Konservative har dog kostet ham point i hans hjemmekreds. Ifølge en anden kilde fra De Radikale i København er Naser Khader blevet mindre og mindre populær.

En afstemning om hans folketingskandidatur for nogle måneder siden endte med, at en fjerdedel stemte blankt som en stille protest imod at genopstille Naser Khader som spidskandidat til Folketinget.

Svagt bagland

Den største modvilje imod Naser Khader i hans egen kreds skyldes dog hans vilje til at samarbejde til højre i stedet for til venstre, fortæller et medlem af De Radikale i København.

»Han fik sværere ved at få folk til at arbejde for sig. De mister motivationen, fordi han ofte ikke er forberedt og ikke har læst de oplæg, folk har udarbejdet til ham, inden møderne. Han er ikke kendt for at være arbejdsom,« siger det radikale medlem, der blandt andet beskylder Naser Khader for ikke at pleje sit bagland eller møde op til lokale møder og arrangementer som for eksempel Lone Dybkjær.

Naser Khader har i mange år bevist, at han kan klare sig på udebane, men nu begynder en helt ny og meget mere forpligtende halvleg for politikeren, der mest er kendt for sin mærkesag, integration.

Fra i dag spiller Naser Khader på hjemmebane.

faktaboks

Han blev født som fremmed, kom til Danmark som fremmed – og til sidst blev han fremmed i sit eget parti. Naser Khader kæmper sin egen frihedskamp.

Naser græd og græd. I dage, i månedsvis. I 1974. Han var 11 år. Naser var, med sin mor og søskende, blevet revet væk fra landsbyen, fra venner, fætre, kusiner og blevet sendt til far i Danmark, til Istedgade 7 på Vesterbro, hvor der var dildoer og pornoblade i hvert vindue. På gaden trak luderne.

Han kunne ikke ét ord dansk, havde ingen at lege med. Men han var heldig.

Naser var god i skolen, lærte sproget og fik venner – Jan Einer, Brian, Flemming og Trunte.

Som 20-årig sagde han for første gang nej til sine forældre – til at blive gift med sin kusine som aftalt. Nej, sagde han, og tømte en halv flaske whisky: »Nu holder du fast«.

Han blev gift – og skilt få måneder efter. Brudens forældre skulle have 30.000 kroner. Khader havde 10.000. Rektor på det gymnasium, han gik, betalte de sidste 20.000 kroner.

Naser Khader havde gjort indtryk.

I gymnasiet var Naser en fandens karl. På værelset hang et selvportræt, Naser i lyserøde shorts, bar overkrop og tyk halskæde. Men kærestens hund turde han ikke røre ved. Hunde er urene, jøder er kræftsvulster, bøsser vil brænde op i helvede, havde han lært.

12 tunge tegninger

Naser Khader forandrede sig.

Han klappede hunden og barberede sit overskæg af. Senere viede han som politiker i København to bøsser, og en jødisk rabbiner blev hans forbillede. Til gengæld voksede hans angst for muslimer, der blev mørke i øjnene og sagde, at demokrati var »uislamisk«. Han ønskede ghettoerne væltet, han begyndte at foragte »halal-hippier«, der ville tilgive muslimer alt, bare fordi de var muslimer.

»Kokosnød«, kaldte de ham, brun udenpå, hvid indeni. Nej, svarede han, jeg er både-og.

12 tegninger af Muhammed forandrede alt, ikke fordi han selv brød sig om provokationen, men fordi hverken muslimer eller Det Radikale Venstre forstod, hvad ytringsfrihed betød.

Khader traf et valg. I går fortalte han os om det.

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer