Næstformand i 3F stopper: Mette F. står bag mit største nederlag
Den magtfulde næstformand i 3F Jane Korczak siger farvel til fagligt arbejde med en opsang: Gør noget ved ligestilling og disruption. Både LO-formand og 3F-formand kalder hende en utrættelig forkæmper for mangfoldighed.
Jane Korczak har kæmpet for fædrebarsel og ligeløn i mere end tre årtier. Desværre er der ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, fordi danskerne lever i vildfarelsen af, at vi har ligestilling, beklager hun. 
Jane Korczak har kæmpet for fædrebarsel og ligeløn i mere end tre årtier. Desværre er der ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, fordi danskerne lever i vildfarelsen af, at vi har ligestilling, beklager hun.  Foto: Simon Bohr, Scanpix.

Danmarks største fagforbund 3F skal have ny næstformand. Den nuværende næstformand Jane Korczak har valgt at stoppe i forbindelse med 3F’s kongres i Aalborg i disse dage.

Dermed sætter hun punktum for mere end 30 års faglig karriere. 

Jane Korczak er især kendt for at være fagbevægelsens ligestillingsminister.

Mere end nogen anden har hun holdt fast i kampen for ligeløn og fædrebarsel.

I  1990'ernes og nullernes mandsdominerede fagbevægelse blev ligestillingsveteranen nogle gange mere opfattet som en varan af forbundsformænd, der ikke altid kunne se meningen i den rapkæftede næstformands kamp for mere fædrebarsel og mindre løngab.

Har ikke et utal af sejre bag sig

- Der er jo ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, og derfor kan jeg ikke læne mig op af et utal af sejre, siger Jane Korczak i dag med både et selvironisk grin og et stort suk. 

Og vel at mærke et hjertesuk. For ligestilling er hjertebarnet, og derfor betegner hun også sit største faglig-politiske nederlag som den dag, da daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2013 besluttede at skrinlægge planerne om øremærket barsel til fædre.

Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk.
Jane Korczak.

- Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk. Det er mig ubegribeligt, hvad der skete. Jeg forstår simpelt hen ikke, at man i et moderne samfund, hvor vi er så optaget af at dele pligter og rettigheder i familierne, ikke understøtter fædrene med en særskilt ret til barsel, konstaterer hun.    

Tænketank er nybrud

Jane Korczak har tidligere kaldt ligestillingspolitik for en karrierekiller i fagtoppen og udtrykt modløshed over, at vi herhjemme stadig har et kæmpe løngab.

I dag er hun knap så opgivende:

»Desværre er ligestilling en debat, som man slår sig på i Danmark. Vi lever i den vildfarelse, at vi ikke behøver at snakke mere om ligestilling, fordi vi har den. Det er helt forkert, og derfor er det godt at se forskellige små tegn på nybrud, der kan bringe os videre,« siger hun.

Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg.
Jane Korczak.

Jane Korczak peger blandt andet på, at 3F har lavet en tænketank med forskellige aktivister og forbundsformand Per Christensen i spidsen. Tænketanken skal løbende nytænke aktiviteter på ligestillingsområdet og komme med et udspil til Folkemødet i 2017.

- Det er dejligt, at fagbevægelsen tager den dagsorden og gør det anderledes end tidligere. Den politiske dagsorden på ligestilling er til gengæld helt ad helvede til for at sige det lige ud, fastslår hun.

Ligestilling er en vækstmotor 

Og netop Christiansborgs manglende interesse for ligestilling frustrerer den afgående næstformand helt vildt.

- Vækst er det store mantra, og derfor kan jeg simpelt hen ikke forstå, at man ikke kan se, at hvis man nedbryder det kønsopdelte arbejdsmarked eller skaber en forbedret ligeløn, giver det vækstsmuligheder. Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg, siger hun.

LO: Utrættelig forkæmper

Rundt omkring i fagbevægelsen er der stor respekt omkring Jane Korczaks faglige indsats.

LO-formand Lizette Risgaard fremhæver, at 3F’s næstformand har haft en kæmpe betydning i nyere dansk fagbevægelse. Alene det faktum, at hun har haft plads i LO’s hovedbestyrelse i 23 år, peger på Jane Korczaks indflydelse.

- Jane har været superdygtig og utrættelig i sin kamp for ligestilling og mangfoldighed, og der står en stor respekt omkring hende for at have fokuseret så meget på en vigtig dagsorden. Hvor kunne jeg godt have undt både hende personligt men også dansk fagbevægelse flere sejre på den front, siger Lizette Risgaard. 

- Men jeg synes også, at Jane Korczak skal anerkendes for at have spillet en central rolle i sammenlægningen af Kvindeligt Arbejderforbund og SiD til en ny organisation, og været en drivkræft i at få 3F til at falde godt på plads, siger hun.  

Stået meget alene

Også 3F-formand Per Christensen har lutter roser til sin afgående næstformand.   

- Efter min vurdering har hun betydet alt for ligestillingen! Jane Korczak har faktisk ofte stået meget alene i dansk fagbevægelse og alligevel insisteret på ikke bare ligestilling mellem mænd og kvinder men i det hele taget ligeværd i forhold til etnicitet, køn, seksualitet og alder. Selv i tider, hvor andre måske ikke lige kunne få øje på nødvendigheden af ligestilling, har Jane stået fast. Og det nærer jeg stor, stor beundring for, siger han.

Afskedssalut: gør klar til disruption  

Der er sket meget på det danske arbejdsmarked, siden Jane Korczak fik sit første job på et lokalt vaskeri på Falster i 1970erne. Men den automatisering, effektivisering og outsourcing , der har kendetegnet arbejdsmarkedet i de senere år, er intet sammenlignet med det, der er i vente, vurderer hun.

Og derfor er næstformandens bedste råd til fagbevægelsen at komme ud af starthullerne nu og gøre klar til ’disruption-fremtiden’.   

Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på.
Jane Korczak.

- Jeg blev for mange år siden forelsket i mottoet: Samtale fremmer forståelsen.  At få lyttet til hinanden og få talt sammen. Når man ser på det trusselsbillede, der er mod fagbevægelsen, er der brug for at snakke sammen på en ordentlig måde og få fundet en fælles dagsorden i forhold til at tackle disruption, siger hun.

Disruption betyder forstyrrelse og er et begreb, der bruges for at beskrive den store forandring, der sker, når nye produkter vender op ned på brancher. Digital disruption ændrer den måde, som vi forbruger på og fjerner behovet for det, man kendte tidligere. Hotelbranchen, musikbranchen og taxibranchen er allerede blevet rystet af nye digitale platforme, og for eksempel 3D-printere og avancerede robotter vil få indflydelse på industriproduktion fremover.

Det skaber nye forretningsmodeller og sender gamle arbejdsformer og veletablerede firmaer til tælling.

Sender fagbevægelse til tælling

Jane Korczak kan godt frygte, at disruption sender fagbevægelsen til tælling.

- Desværre hører jeg ikke rigtig nogen i fagbevægelsen tale seriøst om udfordringen. Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på. Den her vildt anderledes måde at organisere tingene på i fremtiden, som ikke nødvendigvis er underkastet vores love og overenskomster, gør, at vi skal nytænke, og det skal vi gøre hurtigt, mener hun.

Jane Korczak fremhæver, at ingen brancher kan sige fra fri fra de udfordringer, der kommer af digitaliseringen. 

- Noget er skræmmende, men der er også perspektiver og muligheder i alt det nye. Men vi skal ikke bare stikke fingrene i ørerne og tro det går over, advarer hun.

 Fjumreår som pensionist

Den 60-årige næstformand har ikke tænkt sig at stoppe med at råbe højt i samfundsdebatten, bedyrer hun. Men det er ikke sikkert, at det bliver lige med det samme.

- Jeg er blevet anbefalet at tage et fjumreår som pensionist. Hvis jeg bliver træt af at læse bøger på sofaen, finder jeg nok på noget, griner hun. 

Valget til ny næstformand finder sted tirsdag på 3F-kongressen i Aalborg.

Næstformand i 3F's Industrigruppe Tina Christensen er foreløbig eneste kandidat til posten, men ifølge 3F's love, kan man melde sit kandidatur helt frem til tirsdag.  

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.