Murermester om skrappe lærlinge-krav: Det er bare ok

Kim Østergaard Rasmussen har selv en lærling i sit firma - og han håber, at den nye lærlingeklausul kan få flere unge ud i praktik. (Foto: Foto: Privat)

Det er godt, at virksomheder i Svendborg bliver tvunget til at have lærlinge, hvis de vil udføre opgaver for kommunen, mener lokal murermester. Han håber, at det kan få flere lærlinge ud på byggepladserne.

Ingen lærling i sjakket - ingen opgaver for kommunen. Sådan lyder de nye regler i Svendborg Kommune, der træder i kraft 1. september, og som udelukker firmaer uden lærlinge fra at byde ind på samtlige opgaver og byggeprojekter med en værdi på over 50.000 kroner.

Kommune stiller ultimatum til firmaer: Tag lærlinge eller forsvind

Dét er en rigtig god idé, hvis man spørger den lokale murermester Kim Østergaard Rasmussen. Han har selv en lærling i sit firma og håber, at den nye lærlingeklausul kan få flere unge på erhvervsuddannelserne ud i praktik.

- Jeg mener, at hvis man har én ansat, så skal man også have en lærling. Det burde der ikke herske nogen tvivl om. Det her kan tvinge flere virksomheder til at tage det ansvar, siger Kim Østergaard Rasmussen.

Hos Dansk Byggeri Sydfyn har man ellers udtrykt bekymring på de mindre håndværksvirksomheders vegne. Organisationen frygter, at de små firmaer vil blive helt afskåret fra at byde på opgaver hos kommunen.

- Den her aftale favoriserer de store firmaer, det er da helt klart. For dem er det helt naturligt at have lærlinge, mens det for enkeltmandsvirksomhederne og de små firmaer med tre til fem ansatte bliver svært at leve op til kravene, siger Lars Esbensen Nielsen, murermester og formand for Dansk Byggeri Sydfyn.

Brug for flere folk

Kim Østergaard Rasmussen, der har seks ansatte i sit murerfirma, medgiver, at enkeltmandsvirksomheder kan komme i klemme. Han understreger, at hans virksomheds økonomi ikke ville stå og falde med, om han kunne få opgaver hos kommunen eller ej.

Han ser dog manglen på lærepladser til unge på erhvervsuddannelserne som et problem, der er brug for at blive taget hånd om.

- Vi kan allerede godt mærke, at der er brug for flere folk. Der går jo tre-fire år, inden de unge mennesker er fuldt udlærte svende, men det er lige nu, vi har brug for dem. Så hvis det her kan hjælpe flere unge til en læreplads, hilser jeg det velkomment, siger Kim Østergaard Rasmussen.