Murer-Maja træt af fordomme: "Jeg er ikke lesbisk"
"Jeg kom til at tænke på alle de samtaler, man skal have om vejret, hvor pænt man skal opføre sig, altid være klædt i pænt tøj og med pænt hår - det gad jeg alligevel ikke", siger Maja Mørk om sin oprindelige plan om at blive frisør. Foto: Privatfoto
Det gør dig ikke til lesbisk, en drengepige, eller en man skal have ondt af, når man som Maja Mørk vælger at uddanne sig som murer. Det er ikke hårdere at være kvinde i et mandefag end mand, mener hun.

- Nej, jeg er ikke lesbisk, bare fordi jeg er murer. Det gør mig ikke til lesbisk. Min mormor var smed, og hun er heller ikke lesbisk.

19-årige Maja Mørk er en af de få kvinder, der har valgt murerfaget som sin levevej. Og som kvinde i et såkaldt mandefag kan man godt blive mødt med fordomme. Er man lesbisk? Skal man have hjælp til tunge ting? Maja Mørk kan svare nej til begge dele. Hun mener nemlig ikke, at hun har det sværere end enhver anden murerlærling. 

Særligt erhvervsuddannelserne er præget af de såkaldte mandefag og kvindefag. På mere end halvdelen af alle uddannelserne udgør det ene køn mere end 80 procent, skriver Avisen.dk torsdag.

Et af de mandsdominerede fag er murer. I 2016 startede 429 elever på mureruddannelsen. 9 af dem var kvinder. Maja Mørk, der til daglig bor på Amager, startede selv sin uddannelse to år tilbage med én anden pige på holdet, og i dag er hun i lære i et mellemstort murerfirma på Sjælland. 

- Jeg har ikke noget problem med de hankønsvæsener, det passer mig rigtig godt. Det er klart, at der bliver kigget en ekstra gang, når der kommer en pige forbi, men jeg tror ærlig talt ikke, de er anderledes end dem i gymnasiet for eksempel, siger Maja Mørk.

Gider ikke samtaler om vejret

Maja Mørk havde lagt en klar plan for sit liv. Hun skulle tage en HF, og så skulle hun være frisør ligesom sine to fastre og kusine. Eller måske pædagog. Så hun var slet ikke mindre 'piget' end så mange andre piger.

Men en særlig kvinde, ændrede hendes syn på murerfaget.

- Jeg var ude og hente en brændeovn med min far, og så sagde hende damen til mig "vil du i lære hos mig, som murer". Først tænkte jeg "nej, det tror jeg da virkelig ikke". Men jeg kunne bare ikke få tanken ud af mit hoved. Det skulle prøves, siger hun.

Selvom hun aldrig nåede at prøve hverken hårklip, hårvask og håropsætning, så blev hun også enig med sig selv om at faget ikke tiltalte hende på flere punkter.

- Jeg kom til at tænke på alle de samtaler, man skal have om vejret, hvor pænt man skal opføre sig, altid være klædt i pænt tøj og med pænt hår - det gad jeg alligevel ikke. 

Mænd har også følelser

Maja Mørk synes ikke, det var en stor omvæltning at være sammen med så mange mænd samlet et sted. Med fire brødre er man vant til det, fortæller hun.

Faktisk har aldersforskellen på uddannelsen og på hendes læreplads været en større udfordring for hende, end at hun var eneste kvinde. 

- Aldersforskellen har nok været det største problem. Jeg går for eksempel i klasse med en, der er 56 år. I firmaet er jeg yngst. Den næst-yngste er i slut tyverne, siger Maja Mørk.

Det betyder blandt andet en anden måde at være sammen på, end det hun tidligere har været vant til. Og så er det klart, at jargonen kan være lidt hårdere og lidt anderledes, end når man er sammen med kvinder.

- Hos os er det håndværkersproget. Som når murerarbejdsmanden kigger ud af vinduet og siger "hende der havde da en god numse". Men det er altså noget, man vænner sig til, siger Maja Mørk og tilføjer: 

- Man skal ikke være lavet af noget særligt for at være murer. Mænd har jo også følelser. De passer jo på en, og hvis du behandler dem pænt, så gør de det samme. Det er jo bare mennesker. 

Maja Mørk mener ikke, hun bliver set anderledes på af sine kolleger eller medstuderende, blot fordi hun er kvinde. Hun er nærmest overbevist om, at hun bliver behandlet bedre end drengene. Men man skal være klar på, at der kan blive reageret hårdt, hvis man laver fejl, der kan sætte andres liv i fare. For eksempel når man går på stillads, fortæller hun. 

- Men det er jo ikke meget anderledes, end hvis du ikke tænkte dig om, når du kørte bil og satte andres liv i fare. Så ville jeg da også reagere hårdt, siger Maja Mørk.

Hvis alt går efter planen, modtager Maja Mørk om to år sit svendebrev og kan kalde sig murersvend.