Murer i retten: Cannabisolie var til min kræftsyge datter

Krimi
Retten i Holbæk indleder mandag straffesagen mod "Moffe". Han sidder på anklagebænken for produktion og salg af cannabisolie til sygdomsramte danskere. (Foto: Foto: Claus Bech/arkiv/Scanpix)

En vestsjællandsk murer sidder på anklagebænken i Retten i Holbæk for omfattende salg af cannabisolie.

Det begyndte som et politisk engagement. En 46-årig murer var blevet træt af at høre på de samme gamle argumenter for, hvorfor cannabis ikke skulle legaliseres til medicinsk forbrug.

- De syge mennesker kan ikke vente på, at politikerne ændrer lovgivningen, siger "Moffe", som han kaldes, mandag i Retten i Holbæk.

Derfor tog han sagen i egen hånd og undersøgte, hvordan cannabis kan gavne syge og smerteramte mennesker.

Men da datteren blev diagnosticeret med kræft, blev det til en personlig sag.

- Der blev det hurtigt klart for mig, at jeg skulle hjælpe min datter igennem det med cannabisolie, siger den 46-årige bevæget fra anklagebænken.

Her sidder "Moffe" tiltalt for omfattende produktion og salg af ikke mindre end 51.659 chokoladeknapper indeholdende cannabisolie.

I en periode på to år frem til oktober sidste år blev der ifølge anklageskriftet bestilt produkter for knap 2,7 millioner kroner fra hjemmesiden moffe.com.

Mureren afviser dog, at der har været en økonomisk gevinst forbundet med salget af de ulovlige stoffer. Hans formål har kun været at hjælpe sygdomsramte danskere.

- Jeg har haft udgifter ved at lave det, men jeg har ikke tjent penge på det, siger han.

Den påstand bliver udfordret af anklager Lise Frandsen. Hun henviser til flere beskedkorrespondancer mellem vestsjællænderen og en medtiltalt.

- Vi gør det her for sjov, men vi skal også tjene penge på det, har den 46-årige angiveligt skrevet.

Men det forklarer han med, at der var en intention om gevinst på sigt, hvis salg af cannabisolie skulle blive legaliseret.

Produktionen startede i det små i den tiltaltes eget køkken, men fik hurtigt vokseværk. Facebookgruppen "Moffe" blev derfor oprettet.

Her kunne kunderne ifølge den tiltalte hjælpe hinanden med indtag af den rette mængde cannabisolie. Et indtag, der ikke er farligt, siger den tiltalte, der selv er daglig bruger af olien.

- Jeg har slidgigt i knæ, hofter og skulder. Jeg har brugt de første 30 år af mit liv på at smadre mig selv. Jeg tager selv 0,04 milliliter cannabisolie om aftenen, inden jeg går i seng. Tager jeg ikke det, gør det ondt, forklarer den tiltalte.

I Retten i Holbæk er flere familiemedlemmer mødt op for at støtte den 46-årige murer under retssagen, der ventes at vare ni dage.

/ritzau/