Morten Grundwald på job til det sidste

Underholdning
Morten Grunwald døde 14. november. Han blev 83 år. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (arkiv))

Morten Grunwald spillede sin sidste rolle i Berlin - 100 år efter hans far var gået gennem byen på vej hjem efter 1. verdenskrig.

Morten Grunwald fik sine sidste klapsalver for at præstere på scenen i Berlin.

For selvom han i juni 2017 efter sin sidste optræden i stykket "Hva’ Joe?” på Østre Gasværk havde sagt, at det var sidste gang han stod på en scene, så fik han et tilbud han ikke kunne sige nej til, fortæller Se og Hør.

Den nu afdøde skuespiller takkede nemlig efterfølgende ja til at spille sin rolle som Joe i "Hva’ Joe?” på det ikoniske Berlin-teater Volksbühne.

Det var et tilbud, som Morten Grunwald ikke kunne sige nej til. Det var samtidig hundredåret for hans fars hjemkomst fra 1. verdenskrigs slagmarker i Frankrig, fortæller Morten Grunwald i den netop udkomne bog "Barn af besættelsen".

Faren brugte fem uger på at marchere hjem til Königsberg, fremgår det af farens dagbog:

- Der er tale om betragtninger fra hverdagen, hvordan han havde sovet hos en bonde én nat, hos en præst en anden nat og fået lidt mad.

– Det var bevægende at tænke på, at et af Karl Frederiks fem børn kom til at arbejde i Berlin, i hundredåret efter at han traskede igennem et ydmyget Tyskland. Det ville have glædet ham, fortæller Grunwald ifølge Ser og Hør i bogen "Barn af besættelsen".

Her kan man også læse, at faren senere flyttede til Odense, og at han 5. maj 1945 blev anholdt af frihedskæmpere mistænkt for at have samarbejdet med nazisterne. Først seks uger senere blev han renset for anklagerne.

Faren døde, da Morten Grunwald var 17 år.