Mørkhåret tillidsmand i Fredericia: Der er ikke så mange af min slags
Turan Savas kom til Danmark som 11-årig i 1979. Hans far var tyrkisk gæstearbejder. Foto: 3F
Benny, Birthe, Brian og Thomas har sat sig på pladserne for tillidsrepræsentanter. I 3F har kun fire ud af 1000 tillidsrepræsentanter anden etnisk baggrund end dansk. Turan Savas er en af dem.

Turan Savas skiller sig ofte ud på konferencer og kongresser

- Jeg kigger mig rundt for at se, om der er nogle af min slags med mørkt hår og mørk hud, men der er langt i mellem dem, siger han til Avisen.dk.

Ugebrevet A4 skriver i dag, at antallet af tillidsrepræsentanter med indvandrerbaggrund på danske arbejdspladser slet ikke står mål med antallet at medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk.

I 3F har 12 procent af medlemmerne anden etnisk baggrund. Det samme gælder kun fire procent af de tillidsvalgte.

En af dem er Turan Savas. Han har tyrkisk baggrund og er fællestillidsmand for 3F’erne på fiskefabrikken A. Espersen A/S, der har 100 ansatte og ligger i Fredericia.

Han begyndte som tillidsrepræsentant for en lille gruppe medarbejdere, da der opstod en ledig plads. Siden blev han fællestillidsmand, bestyrelsesmedlem i 3F Fredericia og byrådsmedlem for Socialdemokraterne.

Kan se sagen fra begge sider

Turan Savas er stolt og glad, fordi han oplever, at han bidrage med sin forskellighed og baggrund.

Han mener blandt andet, det gør ham bedre til at løse konflikter på arbejdspladsen.

- Der kan opstå episoder om sammenstød mellem værdier og normer, religion og sproglige problemer. Der har jeg en forståelse af værdierne og normerne på begge sider af konflikten, og det kan også gøre de involverede mere trygge, siger han.

Turan Savas kom til Danmark som 11-årig i 1979. Hans far var tyrkisk gæstearbejder og havde været i Danmark siden begyndelsen af 1970’erne.

Hans oplevelse er, at med mørkere hud og hår og en anden baggrund end de fleste skal man arbejdere hårdere, også i fagbevægelsen.

'Det er dine penge, der har betalt bygningen'

Turan Savas mener, at vejen til flere fagligt aktive med anden etnisk baggrund er at få gjort det helt klart, at fagforeningen er noget, du selv er med til at eje.

- Det skal du også opleve i din lokalafdeling. Det er et hus, du har været med til at betale. Det skal du føle når du kommer ind. At du er en del af din forening. Det er ikke et offentligt kontor eller et jobcenter, siger han.

Han mener, det er vigtigt at få forklaret den danske model, og hvilke rettigheder og pligter man har. Blandt andet at fagforeningerne er ens egne.

For Turan Savas har det resulteret i, at han i dag sidder i byrådet i sin tredje periode og er næstformand for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget.

- Jeg hjalp mange med spørgsmål om dagpenge og genoptjening og alle reglerne. Til sidst spurgte i 3F afdelingen, om ikke jeg ville stille op til kommunalvalget for Socialdemokraterne. Det gik rigtig godt, og jeg fik 600 stemmer første gang. Det er frugten af mit faglige arbejde, siger Turan Savas.