Mødre fortæller om vigtigt valg: Sådan traf vi vores beslutning

"Børn skal ud mellem andre børn," skriver en mor for eksempel som begrundelse for, at barnet startede ved 8 måneder. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. (Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix)

Mor fik et job, hun ikke kunne sige nej til. Og dermed skulle familiens yngste også have en ny hverdag i institution. Læs mødres fortællinger om, hvorfor de besluttede, at deres børn skulle i vuggestue, før den fulde barselsorlov var brugt.

Presset økonomi. Et job eller et studie, der ventede. Eller et ønske om, at familiens yngste skulle ud blandt jævnaldrende.

Forklaringerne er meget forskellige, når forældre vælger, at deres børn skal i vuggestue eller dagpleje, før den fulde barselsorlov derhjemme er opbrugt. 

Det viser svar fra en række mødre, som har deltaget i en rundspørge foretaget af Avisen.dk

Som Avisen.dk skriver i dag, er der en lille kerne af forældre, som vælger at lade deres børn begynde i institution eller dagpleje, før de 52 uger orlov, som alle forældre har ret til, er afholdt. 

Avisen.dk har via Facebook spurgt 79 mødre med børn, der begyndte i vuggestue eller dagpleje i alderen fem til ni måneder, om deres tanker og begrundelser.

Læs et udpluk af mødrenes svar her: 

"Vores søn skulle selvfølgelig kun afsted, hvis han var klar til det. Det var han helt bestemt. og jeg blev en meget bedre mor af at komme ud og få en almindelig hverdag og snakke med mine kollegaer." (Mor til barn, der kom i institution i 6-7 måneders-alderen)

"Arbejdet var min eneste mulighed for pause"

"Han var syg, og jeg var alene med ham. Min eneste mulighed for en “pause” fra det hele var at komme på arbejde. Det var en mega hård periode, og kunne jeg gøre det om, gjorde jeg det." (Mor til barn, der kom i institution i 6-7 måneders-alderen)

"Både min mand og jeg er af den mening, at børn skal ud mellem andre børn, og vi har ikke den store vennekreds med børn. Så vi skrev hende op, og da vi nærmede os de 8 måneder, synes vi det virkede til, at hun begyndte at kede sig hjemme hos mig. Og sundhedsplejersken mente det samme og sagde, at hun syntes bestemt, hun skulle afsted, for det ville være godt for hende." (Mor til barn, der kom i institution i 8 måneders-alderen)

Studier og eksamen kom i vejen

"Jeg ønskede, at han skulle være større, men var nødsaget til det på grund af eksamener, og en uddannelse er jo vigtig for at kunne forsørge os alle sammen." (Mor til barn, der kom i institution i 8-9 måneders-alderen)

"Vi havde en meget social og aktiv dreng, som vi ikke kunne aktivere nok herhjemme." (Mor til barn, der kom i institution i 8-9 måneders-alderen)

"Jeg havde fødselsdepression og kunne ikke være alene med hende på det tidspunkt. Og far skulle tilbage på job, så det var den bedste løsning." (Mor til barn, der kom i institution i 5 måneders-alderen)

"Ideelt ville jeg gerne have ham hjemme i min favn for evigt. Men vores barn var meget nysgerrig og omfavnede verden. Han manglede stimulans, som vi ikke følte, vi kunne give ham på samme måde." (Mor til barn, der kom i institution i  6-7 måneders-alderen)

"Planen var, at han først skulle starte omkring 1 års alderen, da han er motorisk hæmmet, men det kunne ikke lade sig gøre grundet studie." (Mor til barn, der kom i institution i  6-7 måneders-alderen)

"Vi havde talt med min svigerinde, der anbefalede denne alder, da børn typisk er mere bevidste, hvis de er ældre." (Mor til barn, der kom i institution i 8-9 måneders-alderen)

"Jeg ville gerne have holdt al mit barsel, men fik et jobtilbud, jeg ikke kunne sige nej til." (Mor til barn, der kom i institution i 8 måneders-alderen)

"På grund af økonomi. Vi har kun holdt den orlov, der var med løn og ferie." (Mor til barn, der kom i institution i 8 måneders-alderen)

"Er selvstændig, så kunne ikke være væk fra firmaet længere. Savnede også at finde min egen identitet som ..... (navn fjernet, red.) og ikke kun som mor. Vi havde dog en god lang indkøring." (Mor til barn, der kom i institution i 6-7 måneders-alderen).

"Kedede sig hjemme"

"Vi følte, at i den alder (9 måneder) begyndte de at "kede" sig derhjemme, og de var virkelig gode til at komme i vuggestue, da de startede." (Mor til børn, der kom i institution i 9-10 måneders-alderen).

"Jeg skulle starte i job, og han var klar. Hver gang, jeg afleverede storebror i vuggestuen, kunne mærke, at han fandt det spændende og hellere ville blive end tage hjem med mig." (Mor til barn, der kom i institution i 9-10 måneders-alderen)

Sådan har vi gjort

Avisen.dks spørgeskema er delt i baby- og barselsgrupper på Facebook, hvoraf de fleste kun er for kvinder - derfor har vi kun fået svar fra mødre. 

Svarene er ikke repræsentative, men giver et billede af nogle af de forskellige begrundelser, der kan ligge bag en tidlig institutionsstart.

UDVID

Sådan har vi gjort

Avisen.dks spørgeskema er delt i baby- og barselsgrupper på Facebook, hvoraf de fleste kun er for kvinder - derfor har vi kun fået svar fra mødre. 

Svarene er ikke repræsentative, men giver et billede af nogle af de forskellige begrundelser, der kan ligge bag en tidlig institutionsstart.