Ministre får gratis billetter til dyre festivaler - andre må betale selv

Pris for at se superstjernerne Arcade Fire til sidste års Roskilde Festival? 0 kroner hvis du er minister, 2.100 hvis du ikke er. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Ritzau)

I løbet af de sidste par år har flere ministre takket ja til at komme gratis med på Skanderborg og Roskilde Festival. Det er i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte siger professor.

Hvis du som almindelig dansker vil på Skanderborg festival, er det bare ærgerligt. Danmarks 'smukkeste festival' blev nemlig udsolgt på blot halvanden time tilbage i december. Og det er tyve år siden, at Roskilde Festival blev udsolgt så hurtigt som i år.

Sådan forholder det sig bare ikke, hvis du er minister. Ifølge Berlingske har en række ministre nemlig takket ja til at komme gratis på Roskilde og Skanderborg Festival.

Skanderborg inviterer hvert år alle folketingsmedlemmer på festivallen, mens Roskilde inviterer hele ministerholdet, hvor de ligeledes må medtage ledsagere. Og det er vel at mærke uden at have nogle faglige forpligtigelser til festen.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) er en af dem, der flittigt har takket ja til gaverne. Både i 2015, 2016 og 2017 tog hun gratis på Skanderborg Festival. Det bør hun holde sig for fin til, siger Enhedslistens Pelle Dragsted:

- Inger Støjberg bør spørge sig selv, om hun hvert år skal modtage en gratis festivalbillet, når han samtidig får en tårnhøj ministergage og ministerpension. Helt almindelige offentligt ansatte tjener langt mindre og har ikke samme muligheder. Det er et problem, siger han til Berlingske.

Professor i forvaltningsret, Sten Bønsing, ved Aalborg Universitet ser koncertgaverne som problematiske.

- Det er uden for skiven, fordi ministre ikke må modtage gaver i den størrelsesorden, siger han til Berlingske og slår fast:

- Derfor er min vurdering, at det er i strid med de regler, der også gælder andre ansatte i det offentlige.

Berlingskes opgørelse viser, at Støjberg ikke er den eneste minister, der er blevet fristet af gratis koncerter og fadøl i solskinnet. Også skatteminister Karsten Lauritzen (V), innovationsminister Sophie Løhde (V), transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har takket ja til en eller flere gratis dage dage på en af de to festivaller.

I år koster en partout-billet til Skanderborg 2.695 kroner for almindelige borgere, mens en billet til Roskilde koster 2.100 kroner.