Ministers opsigtsvækkende udspil: Bliv sosu på gymnasiet

Merete Riisager (LA) håber, at flere unge vil uddanne sig inden for det faglige område, hvis de kan gøre det på det lokale gymnasium. (Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/arkiv/Scanpix)

Der skal være kortere vej til erhvervsuddannelserne for unge i landdistrikterne, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Fremover skal det være muligt at tage en sosu-uddannelse på det almene gymnasium. Det skal styrke de lokale uddannelsesmiljøer i udkantsområderne, og få flere unge til at give erhvervsuddannelserne en chance.

Sådan lyder et af mange forslag til en offentlig sektor uden unødvendig bureaukrati, der blev præsenteret i regeringens såkaldte sammenhængsreform i dag.

- Det er en udfordring, at erhvervsuddannelserne ikke har den samme spredning rundt i landet, som gymnasierne har. Nogle unge skal rejse meget langt, og være væk fra deres venner, hvis de vil læse på noget andet end gymnasiet. Det vil vi prøve at ændre på med dette udspil, siger Undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Avisen.dk.  

Geografi og samarbejde

Man kan allerede se eksempler på samlede uddannelser i de større byer, men regeringen har valgt at fokusere på de områder i landet, der savner at have erhvervsuddannelser tættere på.

Det vil nemlig være op til Undervisningsministeriet at godkende de bud på forskellige samarbejder, som uddannelserne sender ind.

Her vil man dømme ud fra, om der er et behov for erhvervslinjer i lokalområdet, og om der kan skabes et godt samarbejde mellem ledelserne på gymnasiet og erhvervsskolen.

I første omgang vil man kigge på at lave linjer på gymnasier, som ikke kræver store maskiner og andet udstyr.

Udspillet er led i en større reform på erhvervsskoleområdet, som regeringen vil præsentere i næste uge. Det skal løfte kvaliteten af uddannelserne, og gøre erhvervsskolerne mere attraktive for de unge.    

- Der er lige nu behov for, at flere unge vælger at uddanne sig til sosu. Med mere samarbejde mellem uddannelserne kunne det forhåbentligt være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, siger Merete Riisager.