Minister med kontroversielt forslag: Vil tvangsindlægge gravide misbrugere

Et forslag fra Mai Mercado (K) skal gøre det muligt at tilbageholde gravide misbrugere mod deres vilje. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix )

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer lørdag et nyt forslag, som skal gøre det muligt at tilbageholde gravide misbrugere mod deres vilje. Det skriver avisen Danmark.

Færre børn skal fødes med fysiske og kognitive skader, fordi deres mor er alkoholiker, stofmisbruger eller begge dele. Det er børne- og socialminister Mai Mercados (K) mål med et nyt, kontroversielt forslag, som skal gøre det muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere, hvis deres misbrug vurderes at kunne skade barnet. Det er ikke nok, at de gravide misbrugere kan lade sig indlægge frivilligt, lyder det fra ministeren, som præsenterer lovforslaget i sin landsrådstale lørdag, skriver avisen Danmark.

- Til syvende og sidst handler det om barnet. Jeg synes, det er hjerteskærende at tænke på, hvordan børn bliver født med omfattende fødselsskader og abstinenser. At samfundet overhovedet tillader, at børn kommer til verden med abstinenser, der er så udtalte, forstår jeg ikke, siger hun til avisen.

Forslaget går på at tilbageholde gravide misbrugere mod deres vilje. Men har kvinderne ikke også rettigheder?

- Den gravide kvinde står ikke alene i det her. Hun bærer på et ufødt barn. Det lyder voldsomt at ville tvangsindlægge kvinderne, men jeg tror, det kan gøres på en nænsom måde, uden det føles som et overgreb. Jeg tror også på, enhver mor vil det bedste for sit barn, siger Mai Mercado.

Et stort problem

I 2015 afsatte et bredt politisk flertal gennem satspuljeaftalen 27,5 millioner kroner over fire år til at styrke indsatens over for gravide misbrugere, så de kunne få mulighed for at underskrive en frivillig kontrakt, der ville gøre det muligt at tilbageholde dem, hvis de var til skade for barnet. Men den mulighed er ikke blevet brugt en eneste gang.

- Det synes vi er et rigtig stort problem. Hvis man ser en kvinde for sig med veer, som drikker og har en voldsomt høj promille eller tager stoffer, og det næste billede er et lille barn, som bliver født med udtalte fødselsskader, så tror jeg enhver kan se, at der mangler noget retfærdighed. Jeg synes, barnets rettigheder negligeres, når vi accepterer, at det fødes med en hjerneskade. Der er behov for, at vi i højere grad tager barnets perspektiv med i det her, siger Mai Mercado til Danmark.

Hun ønsker, at man i Danmark kigger ind i den norske model. I Norge har det været muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere siden 1996, og nordmændene har gode erfaringer med at sætte de gravide bag lås og slå. En rapport fra 2012 viser, at de nyfødte børns fødselsvægt stiger i takt med længden af tvangsindlæggelserne. Fødselsvægten har ifølge forskellige studier blandt andet indflydelse på børnenes intelligens og risikoen for at få psykiske sygdomme som for eksempel skizofreni.

Ikke optimal vej

Hos Red Barnet er psykolog og projektleder Per Frederiksen overordnet positiv over for en styrket indsats på området, men han mener, at det først skal undersøges, om indsatsten kan forbedres uden tvang.

- Tvang er ikke nogen optimal vej til behandling. Enhver bøjning af frivillighed er en bedre vej. Men at gøre ingenting er en blind vej, det får hverken barnet eller moren gavn af, siger han til avisen Danmark.

Argumentet om, at det er imod de gravide misbrugeres vilje at blive indlagt, giver han dog ikke meget for.

- Vi tror på, at ingen kommende mor har lyst til at give sit barn varige mén. Og vi ved, at det er en konsekvens ved massivt alkoholmisbrug under graviditeten, siger Per Frederiksen.

Avisen Danmark - Jysk Fynske Medier