Minister forlænger nødovernatning for hjemløse grundet corona

Det har i år været muligt at oprette 120 ekstra herbergspladser med nødherbergerne. Det fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). (Arkivfoto). (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Nødherberger bidrager i udgangspunktet til overnatning i de kolde måneder. Ordning løber nu til maj.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har besluttet at forlænge ordning med nødherberger for hjemløse borgere.

Det sker, fordi flere herberger og botilbud i øjeblikket oplever et stort pres på grund af udbruddet af coronavirus i Danmark.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge Astrid Krag vil ordningen være med til at fastholde et niveau på 120 flere pladser. Det er det, nødherbergerne i øjeblikket bidrager med, siger hun.

- Vi ser en situation, hvor der er herberger, som er pressede, efter at udbruddet af coronavirus har medført, at medarbejdere har måttet gå hjem, og at man har måttet lukke sengepladser.

- Hvis vi oveni den udfordring så 120 pladser lukke, så ville vi stå med meget store udfordringer. Så jeg er glad for at sikre nødherbergerne, siger ministeren til Ritzau.

Det er blot få dage siden, at regeringen besluttede at begrænse offentlige forsamlinger til maksimum ti personer i et forsøg på at bekæmpe coronavirusset i Danmark.

Det tiltag kan dog betyde, at nogle herberger bliver nødsaget til at sige nej til personer, der ønsker et sted at opholde sig, for at undgå at smitten potentielt spreder sig, lød det fra flere organisationer over for Ritzau onsdag.

Nødherbergerne er i udgangspunktet åbne i årets kolde måneder i løbet af vinteren, hvor der er ekstra brug for overnatning til landets hjemløse.

Derfor skulle nødherbergerne efter planen være lukket ned 1. april. Men nu får de indtil videre mulighed for at tilbyde overnatning indtil 1. maj.

Astrid Krag siger, at forlængelsen ikke i sig selv løser udfordringen med for få pladser på landets herberger.

Ansvaret ligger i høj grad hos kommunerne, siger hun.

- Kommunerne har pligt til at opretholde tilbud til hjemløse. Det vil også sige, at hvis der er nogle herberger, som er nødt til at skalere ned på pladser for at leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger, så skal kommunerne oprette andre muligheder, siger Astrid Krag.

Puljen rummer én million kroner. Pengene fordeles til de tilskudsmodtagere, som i forvejen var tildelt midler til nødovernatning i vinteråret 2019-'20, oplyser ministeriet.

/ritzau/