Minister bød Trumps toprådgivere på snaps og grøn omstilling

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) inviterede torsdag på dansk frokost og snaps med præsident Trumps topembedsfolk på den danske ambassade i Washington. (Foto: Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix)

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt holdt torsdag møde med to af Trumps øverste klimafolk.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) inviterede torsdag på dansk frokost og snaps med præsident Trumps topembedsfolk på den danske ambassade i Washington.

Målet med mødet var at fremme de danske interesser på energi- og klimaområdet samt at blive klogere på amerikanernes ståsted.

- Det er klart, at det nok ikke bliver Trump-administrationen, der kommer til at drive den grønne omstilling. Men jeg glæder mig over, at de i hvert fald ikke vil bremse den, siger ministeren.

Han forklarer, at Trumps regering ikke lægger bremseklodser for de initiativer, der allerede er rundtomkring i staterne på eksempelvis havvindområdet.

Med til mødet var blandt andre David George Banks, der er Det Hvide Hus' øverste klima- og energirådgiver, og Trigg Talley.

Trig Talley er det amerikanske udenrigsministeriums klimachefforhandler.

Lilleholt fortæller, at Trumps folk blev imponerede, når han fortalte om den danske energi- og klimapolitik.

- Amerikanerne synes, at vores politik er spændende, og de er meget begejstrede for, hvad vi kan, siger han.

Under mødet drøftede parterne USA's planer om at udtræde af klimaaftalen fra Paris.

- Fra dansk side gentager vi ved enhver given lejlighed, at vi er imod det. Men det er ikke noget, Danmark alene kan rokke ved, siger Lars Christian Lilleholt.

Torsdagens møde var det sidste på ministerens tur i USA, hvor han har været i New York, Boston og til sidst Washington.

- Jeg må sige, at amerikanerne godt kan lide vores politik og alt, hvad vi kan på det grønne omstilling. Derfor er jeg efter den her tur fortrøstningsfuld i forhold til grøn omstilling i USA.

Ministeren tilføjer, at de amerikanske embedsfolk også var meget tilfredse med den danske frokost. Også snapsen.

- Den kunne de godt lide, siger han.

/ritzau/