Minister: Arbejdstilsynets kontrolindsats gav ikke mening

Arbejdstilsynet finder markant flere arbejdsmiljøproblemer og brud på lovgivningen end tidligere. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix/arkiv)

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener ikke, at Arbejdstilsynet tidligere metode til at føre tilsyn på landets byggepladser gav mening. Et forsøg med flere uanmeldte tilsyn forlænges.

Landets bygherrer og entreprenører kan se frem til fortsat at blive kigget grundigt efter i kortene af Arbejdstilsynet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Regeringen og de øvrige partier i arbejdsmiljøforligskredsen har besluttet at forlænge forsøget med et nyt byggepladstilsyn, hvor Arbejdstilsynet i højere grad end tidligere dukker uanmeldt op.

Forsøget har ført til, at tilsynet finder markant flere arbejdsmiljøproblemer og brud på lovgivningen end tidligere.

- Det viser, at vi ikke har fat om nældens rod, og det er en falliterklæring i forhold til, hvordan der tidligere er blevet ført tilsyn med bygge- og anlægsbranchen. Det er bekymrende, at der er så meget at komme efter, men også positivt, at det bliver afdækket, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Fagbladet 3F.

Ud af de første 490 bygge- og anlægsvirksomheder, som Arbejdstilsynet har kontrolleret ud fra det nye byggepladstilsyn, har næsten halvdelen ifølge Beskæftigelsesministeriet modtaget en afgørelse om konkrete arbejdsmiljørisici.

Til sammenligning fandt Arbejdstilsynet i første halvår af 2017 kun problemer med arbejdsmiljøet på 13 procent af virksomhederne ved den gamle tilsynsmetode, hvor virksomhederne blev varskoet inden.

- Vi har tidligere haft en kontrolindsats, som i bund og grund ikke gav mening, konstaterer Troels Lund Poulsen.

I 3F er der tilfredshed med, at de uanmeldte tilsynsbesøg på byggepladserne bliver forlænget.

- Det er positivt. De uanmeldte tilsyn giver et mere retvisende billede af virkeligheden, end da Arbejdstilsynet i forvejen fortalte, at de kom på kontrol, og bygherrer og entreprenører kunne nå at få bragt tingene i orden og fremvise et skønmaleri af forholdene, siger Flemming Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i Byggegruppen i 3F.