Millioner skal redde 3F'ere fra livsstilssygdomme
KOL er en af de sygdomme, som kortuddannede og ufaglærte oftere får en resten af befolkningen. Foto: Linda Kastrup/Scanpix/Modelfoto
27 millioner fra Sundhedsstyrelsen skal sikre 3F'eres sundhed.

-  Hvis vi bare kan redde ti personer fra at få en blodprop eller diabetes 2 - så har vi gjort en god gerning.

Sådan lyder det fra formanden for 3F Mariagerfjord, John Hansen. 3F-afdelingen skal sammen med Agri Nord og Virksomhedsservice Mariagerfjord Kommune inspirere flere medlemmer i alderen 40-60 år til at fokusere på deres sundhed.

Projektet "Syn for sagen" er et af 11 projekter, der til sammen har fået i alt 27 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen. 3F-afdelinger deltager i de ni, skriver Fagbladet 3F.

Pengene skal bruges på i øget grad at fange personer i 40-60-års alderen, der er i overrisiko for at udvikle for eksempel diabetes, hjertekarsygdomme, KOL og muskel-skeletlidelser. Det er alle lidelser, der rammer "skævt" i befolkningen. Det vil sige, at ufaglærte og kortuddannede oftere bliver ramt af disse lidelser end andre.

I Mariagerfjord Kommune skal 3F-afdelingen og lokale virksomheder de næste tre år være en slags katalysator til, at flere personer i målgruppen får tjekket deres sundhedstilstand.

Projektleder Anders Ring, der er ansat i kommunens Sundheds- og Ældreforvaltning, regner med, at det blandt andet skal ske via sundhedssamtaler og sundhedstjek på lokale virksomheder.

- Vi skal i kontakt med de 40-60-årige, som i meget stor udstrækning ikke går til lægen. Derfor handler det i første omgang om at nå ud til dem. Derefter at få lavet en måling på deres sundhedstilstand. Og derefter skal vi så finde ud af, hvad der skal ske, fortæller Anders Ring.

Projektet i Mariagerfjord Kommune er støttet med godt to millioner kroner. Det begynder 1. august og løber tre år frem.