Millioner af hanekyllinger gasses, fordi de ikke kan lægge æg

AppleMark

To millioner nyfødte hanekyllinger og 40.000 jerseykalve bliver aflivet fra fødslen i Danmark, fordi de ikke kan lægge æg og give mælk.

Af Lars Fogt, lafo@avisen.dk

Millioner af danske dyr bliver hvert år dræbt lige efter fødslen, bare fordi de er hanner. Danmarks største ægrugeri, Triova i Herlufmagle på Sydsjælland, slår alene to millioner hanekyllinger ihjel, inden de er to timer gamle.

»For de kan jo desværre ikke lægge æg, og så kan vi ikke bruge dem. Høns får ligesom de fleste dyr 50 procent hanner. Dem sorterer vi fra, hvorefter de ryger ind i et gasanlæg, hvor de sover stille ind i kuldioxid. De døde hanekyllinger sælger vi så til kattefoder,« siger direktør Glen Nielsen fra Triova, der udklækker næsten alle danske høns til landets hønsegårde.

De udrugede kyllinger bliver håndsorteret for køn i et anlæg, der kan klare 3.500 kyllinger i timen. Hanekyllingerne ryger i gasdøden.

Kender ikke kønnet

På trods af flere års forskning er det aldrig lykkedes at udvikle en metode, så man kan sortere hanekyllingerne fra, før de bliver født. Man kan ikke se, om der er en han eller en hun i ægget.

Og det er gårdejer Lars Lunding, formand for Danske Erhvervsfjerkræ, egentligt ked af.

»Som det er nu, bliver vi nødt til at kønssortere de nyfødte kyllinger. Jeg kan godt forstå, hvis nogle forbrugere synes, at det lyder hårdt,« siger Lars Lunding.

Selvom hanekød er en delikatesse, som vi importerer fra Frankrig til eksempelvis Coq au Vin, er det aldrig lykkedes at få forretning ud af at opdrætte haner i Danmark.

Det samme problem gælder for jerseykalve, hvor 40-50.000 hvert år bliver skudt som nyfødte, fordi de ikke kan give mælk.

»Jeg kender økologer, som har det frygteligt over at skyde sine nyfødte kalve. Ligesom for hanekyllingerne er det et bestialsk misbrug af dyr. Det er en grim side af dansk landbrug. Jerseykøer har endda lækkert kød. Men det kan ikke betale sig at opdrætte dem, så derfor skyder man dem,« siger Freddy Madsen fra Nørhavegård i Rudkøbing på Langeland.

Han forsøger nu at få en produktion af kød fra jerseystude op at stå, som man snart kan købe via Coop Danmarks Nettorv.

Også Dyrenes Beskyttelse vender sig kraftigt mod, at man i dansk landbrug slår nyfødte dyr ihjel, bare fordi de tilfældigvis er handyr.

»Alle – også dyr – har ret til et liv,« siger direktør Ole Münster.