Miljøministre: Finansministeriet blokerer for grøn linje

Minister of Finance Kristian Jensen and former Ambassador Rufus Gifford answer criticism of Denmark by Fox journalist (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Fire tidligere ministre mener, at Finansministeriet er imod grøn omstilling. To finansministre afviser.

Finansministeriet modarbejder grøn omstilling.

Det skriver Information på baggrund af interview med de fire tidligere klima- og miljøministre Martin Lidegaard (R), Ida Auken (SF), Connie Hedegaard (K) og Kirsten Brosbøl (S).

De mener, at de tit blev modarbejdet med politiske initiativer.

- Nogle gange fornemmede jeg, at der var en opfattelse i Finansministeriet af, at man lige så godt kunne hælde penge i kloakken som at satse på grøn omstilling, siger Martin Lidegaard.

Ifølge De Radikales Ida Auken, der var SF's miljøminister 2011-14, har Finansministeriet den "rygmarvsreaktion", at klima og miljø er dyrt og besværligt.

De Konservatives Connie Hedegaard var miljøminister 2004-07 og klima- og energiminister 2007-09. Hun mener, at sidegevinster ved grøn omstilling blev overset.

- Der er et issue med måden, man tænker eller ikke tænker klima ind i de store politiske udspil på, og det tror jeg stadig, der er, siger Connie Hedegaard, der efter sin ministertid blev EU's klimakommissær og i dag er bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito.

Kirsten Brosbøl afløste Auken i 2014-15. Hun mener, at Finansministeriet ikke tager højde for samfundsøkonomiske gevinster ved renere luft.

- Og det er ærgerligt. For så bliver diskussionen en anden: Som hvor vi skal tage de her penge fra for at få råd til grønne tiltag, siger Kirsten Brosbøl.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S), der i dag er ansvarshavende chefredaktør på Børsen, kalder over for Information kritikken "uberettiget og letbenet".

- Der er ikke noget som helst i Finansministeriets virke, der handler om at forhindre, sænke eller obstruere en offensiv klimapolitik. Tværtimod, siger Corydon.

- Hvis ikke de klimapolitiske tiltag, man tager, er omkostningseffektive, så skyder man sig selv i foden.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser også kritikken.

- Nu har jeg aldrig været minister under Bjarne Corydon, så jeg kan ikke sige, hvordan ministre har måttet slås med ham, siger Kristian Jensen.

- Men i VK-regeringens tid oplevede jeg, at Finansministeriet understøttede en ambitiøs grøn omstilling, der byggede på at gøre det mest effektive per investeringskrone.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har ikke ønsket at udtale sig til Information.

/ritzau/