Miljøminister vil ensrette indsamling af plastikaffald

RB PLUS Kommuner kommer ind i plastikkampen (Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix)

Kommuner indsamler plastikaffald på forskellige måder, men miljøministeren vil ensrette indsamlingen.

Det skal være slut med forskellig indsamling af plastikaffald.

Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Kommunerne indsamler i dag plastikaffald på forskellige måder, men ministeren vil lave fælles standarder for plastikaffald. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Hvis vi skal kunne genanvende mere plastik, skal vi sortere og indsamle vores affald ens. I dag står indsamlerne tilbage med en stor uens masse af plastikaffald, som er svær at genanvende.

- Hvis vi vil have højere kvalitet i genanvendelsen, kræver det bedre sortering og indsamling. Det vil gøre det meget lettere og mere økonomisk attraktivt at få plastikaffald genanvendt, siger ministeren i pressemeddelelsen.

Danmark genanvender i dag cirka en tredjedel af emballageaffald i plastik. Ifølge plastbranchens estimat står erhvervet for at genanvende 55 procent, men husholdninger kun bidrager med at genanvende 17 procent.

Det mener miljø- og fødevareministeren, er for lidt - også set i lyset af en målsætning fra EU om, at halvdelen skal genanvendes i 2025.

Forslaget er en del af regeringens nye plastikhandlingsplan.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, støtter, at regeringen vil ensrette indsamling af plastikaffald. Men han kritiserer også forslaget for ikke at være ambitiøst nok.

- Vi kan bakke op om det, men regeringen svigter opgaven i forhold til at få genbrugt plastik, hvis vi ikke også stiller krav til virksomhederne.

- Vi får ikke gang i det cirkulære, hvis ikke virksomhederne begynder dels at bruge genbrugsplast og dels at producere produkter i plastik, der kan genbruges, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen anerkender, at der er brug for flere tiltag for at få genbrugt mere plastik.

- Det er klart, at vi er nødt til at tale om hele værdikæden. Det skal konstrueres på en måde, hvor det bliver muligt at genanvende det, så vi ikke har alle mulige typer af plastik oveni hinanden.

- Men det handler også om, hvordan vi genanvender det, siger han.

Hele regeringens plan offentliggøres onsdag.

/ritzau/