Mikkel er ordblind: Udfordret på jobbet og hos pigerne
- Det værste ved at være ordblind er, at man nærmest er sat tilbage i udviklingen, fortæller Mikkel Vesterskov. Foto: Privat
Mikkel Vesterskov har svært ved at læse og skrive, men får nu hjælp fra arbejdsgiveren.

Tilværelsen kan være svær, når man ikke kan læse og skrive. Både på jobbet og når der skal scores piger, kan der være udfordringer. 

Det kender 27-årige Mikkel Vesterskov alt til. Han er ordblind, men ved hjælp af tricks og fiduser, klarer han både arbejdet og det med damerne. 

Og han nægter at skamme sig over at være ordblind. 

- Dansk er jo et utroligt svært sprog. Især skriftligt. Der er mange ting, der ikke giver mening. Man burde skrive sproget om, så det gav mening, lyder det fra Mikkel Vesterskov. 

Slipper ikke for at læse og skrive 

Han er uddannet servicemedarbejder og arbejder som læsser hos Danske Fragtmænd i Odense. Til dagligt arrangerer han alt fra julepynt til tomatdåser på fragtvogne, og han er glad for sit job.

- Det er som om at spille Tetris på højt plan hver dag. Man skal tænke over, hvordan man stabler ting, og hvad der kan stables ovenpå hinanden.

Selvom jobbet primært er fysisk, så slipper han dog ikke for at skulle læse og skrive, når der eksempelvis skal udfyldes fragtsedler. Noget, der giver ham udfordringer. Men med hjælp fra firmaet har han nu fundet ud af, hvordan han klarer dagligdagen. 

- Jeg har lært nogle cowboys-tricks, jeg bruger hver eneste dag, siger han. 

Hadede det i mange år 

Som barn havde Mikkel Vestergaard det rigtig svært ved bogstaver. De begyndte at flyve rundt på papiret, når han skulle sætte dem sammen til ord. Og han kunne især ikke finde ud af det med de stumme bogstaver. Det gav ingen mening for ham, og allerede som syvårig blev det i skolen konstateret, han var ordblind. Men havde svært ved at acceptere det og var flov. 

- Jeg hadede det i mange år. Det værste ved at være ordblind er, at man nærmest er sat tilbage i udviklingen. Man kan ikke skrive og læse,og er afhængig af andres hjælp hele tiden, fortæller Mikkel Vesterskov. 

Som ung mand har han været særligt irriteret over ikke at kunne sms'e på telefonen som alle andre. Det gjorde det svært at flirte med piger, fortæller han.

Joken kom forkert ud

- Hvis der var et ord, jeg bare ikke kunne finde ud af at skrive, så måtte jeg slette hele lortet og finde på noget nyt, fortæller Mikkel Vestergaard. 

Han mener, at ordblindheden har haft direkte betydning for flere mislykkede scoringsforsøg. 

- På et tidspunkt mødte jeg en sød pige, som jeg skrev lidt med. Prøvede at lave en joke, men den kom ikke ud på den rigtige måde. Hun syntes ikke, det var sjovt, og så døde samtalen ligesom, og vi mistede kantakten. 

I dag er det hele dog blevet lidt lettere. Mikkel Vesterskov får nemlig via arbejdsgiveren, Dansk Fragtmænd, ordblindeundervisning. 

På skolebænken i arbejdstiden

Hver torsdag fra klokken 9-15 sidder Mikkel Vesterskov på skolebænken i arbejdstiden. Han går på hold sammen med fire andre kollegaer, og her lærer de metoder og smarte trick til at forbedre tilværelsen som ordblind. 

- Det er et fantastisk tilbud. Det er fantastisk, at de gør det for deres medarbejdere og så i arbejdstiden, siger han om Danske Fragtmænds tiltag, der både skal hæve serviceniveauet og skabe glade medarbejdere. 

Og tilbudet som består af to gange ti ugers kursus har ændret både arbejdsliv og privatliv for Mikkel Vesterskov. 

Har hjulpet 

Når han på arbejdet skal tjekke fragtbreve, bruger han idag et 'cowboytrick' han har lært på kurset. Han husker, hvilke ord og symboler der kendetegner varerne.

Han har også fået sig en telefon, han kan diktere til, og så kan den selv lave ordene om til tekstbeskeder. Det gør det nemmere at kommunikere. Ikke mindst med pigerne. 

Og så er Mikkel Vesterskov blevet introduceret til Google Translate. Et oversætterprogram til computeren eller telefonen. Her kan han kopiere tekstbeskeder ind i programmet, hvor en robot læser teksten højt for ham. 

- Det har virkelig hjulpet mig og jeg bruger det nærmest hele tiden, siger Mikkel Vesterskov. 

Fire ud af fem har vanskeligheder 

Han er lagt fra den eneste af kollegaerne, der har skrive- og læsevanskeligheder. 

En undersøgelse, lavet af Danske Fragtmænd blandt medarbejderne, viser, at 400 ud af 500 medarbejdere er mere eller mindre ord- eller talblinde. 

- Jeg blev forbavset over, hvor mange af mine kollegaer, der havde det samme problem. Det var først, da vi sad på skolebænken, man fandt ud af det. Nu er det åbent og folk snakker om det, det føles godt. Vi griner lidt, hvis der er et ord, man ikke lige kan finde ud af. det hjælper, fortæller Mikkel Vesterskov. 

Der er også fordele 

Han accepterer idag fuldt ud at han er ordblind og er ikke længere flov over at fortælle det til andre. 

Han mener endda, det kan have sine fordele at være ordblind: 

- Jeg er blevet virkelig god til engelsk. Jeg har lært mig selv engelsk, fordi jeg ikke kunne læse undertekster og var træt af hele tiden at spørge mine forældre. Så jeg så en masse film på engelsk og trænede mig selv i at huske, hvad ordene betød.