Microsoft advarer: Opbevar ikke følsomt materiale på computeren
Foto: Scanpix/Iris
Flere end 200.000 computere er blevet angrebet. Nu må regeringer vågne op, mener topchef i Microsoft.

Microsoft kritiserer USA's hemmelige efterretningstjenester efter det store hackerangreb, der ramte over 150 lande fredag og i løbet af weekenden.

Angrebet blev udført med softwaren WannaCrypt, der er baseret på et stykke software udviklet af efterretningstjenesten NSA.

Softwaren blev lækket i april og udnytter en sikkerhedshul i styresystemet Windows, der er ejet af selskabet Microsoft.

- Angrebet er endnu et eksempel på, hvorfor det er et stort problem, når regeringer gemmer på sikkerhedshuller. Vi har set sikkerhedshuller, der er blevet gemt af CIA, dukke op på den internetbaserede opslagstjeneste Wikileaks.

- Og nu har dette hul, der blev stjålet fra NSA, givet problemer for kunder over hele verden, skriver direktør og juridisk ansvarlig hos Microsoft, Brad Smith, i en kommentar på selskabets blog.

Hackere og efterretningstjenester samler gerne på opdagede sårbarheder i styresystemer. De kan bruges til at hacke eksempelvis fjendtlige regeringer på et senere tidspunkt.

Opdagede sårbarheder bliver dog også i stor stil solgt af hackere.

Cyberangrebet har låst flere hundredetusinde computere verden over. Derudover har det ramt hospitaler, fabrikker og skoler i flere lande.

Microsoft mener, at det må være en advarsel til regeringer, ikke mindst den amerikanske.

- Verdens regeringer må vågne op. De må tage en anden tilgangsvinkel og følge de samme regler i cyberspace, som dækker våben i den fysiske verden.

- Vi har brug for, at regeringer overvejer den potentielle skade for civile borgere, når man lagerer sårbarheder, skriver Brad Smith.

Oven på angrebet har der været afholdt krisemøde i Det Hvide Hus og efterretningstjenesterne NSA og FBI arbejder for at finde de skyldige.

/ritzau/