Mia konfirmeret i genbrugskjole: Man bruger den alligevel kun én gang
- Det er ikke, fordi jeg går specielt meget i genbrugstøj. Men jeg valgte kjolen hos Lone, i stedet for at vi skulle købe en kjole, man kun bruger en gang i livet, siger Mia Simonsen til Avisen.dk. Foto: Privat og Jørn Kildall/Østbirk Kirke
Hvorfor købe en dyr kjole, som bare skal hænge i skabet bagefter?

Spændte, smukke og i deres fineste sæt tøj.

Sådan har landets konfirmander stået klar til at møde præsten i landets kirker i de seneste uger.

Men i Østbirk Kirke ved Horsens blev dagen lidt anderledes. Her var konfirmations-uniformerne for de flestes vedkommende ikke deres helt egne.

Præsten Lone Buhl Pedersen havde nemlig indsamlet genbrugstøj fra tidligere elever, som årets konfirmander kunne vælge at tage på. Tanken bag var at få flere til at gå i genbrug og samtidig hjælpe nogle af de konfirmander, der var klemt økonomisk, har hun tidligere fortalt til Avisen.dk.

13-årige Mia Simonsen synes rigtig godt om idéen, og hun var blandt de af Lone Buhl Pedersens konfirmander, der fandt tøj til den store dag i sognepræstens lager. Men ikke fordi, at familien ikke havde råd til at købe en kjole.

- Det er ikke, fordi jeg går specielt meget i genbrugstøj. Men jeg valgte kjolen hos Lone, i stedet for at vi skulle købe en kjole, man kun bruger en gang i livet, siger Mia Simonsen til Avisen.dk.

"Helt specielt"

Hun fortæller, at det faktisk var hendes mor, der fandt den helt rigtige kjole, da de tog ud til Lone Buhl Pedersen for at kigge på tøj. Mia Simonsen faldt øjeblikkeligt for den og glædede sig til at have den på i kirken. Det blev helt specielt.

- Det er det med, at du går i en kjole, som ikke var planlagt til dig, men en anden pige. Og at pigen så har valgt at aflevere den til genbrug, det er en helt speciel følelse, man sjældent får, siger Mia Simonsen.

Moderen – med det skarpe kjoleblik – bakker også op om sognepræstens initiativ. Det er en ”knokkelgod” idé, siger Dorte Simonsen.

- Butikkerne ved i hvert fald godt, hvad de vil have for kjolerne. Og det synes jeg ikke, der er nogen grund til at give, siger Dorte Simonsen, der også forklarer, at Mias storesøstre også er konfirmeret i genbrugskjoler.

100 kjoler på loftet

Det var sidste år, at Lone Buhl Pedersen første gange samlede aflagt konfirmationstøj ind, så alle kunne få en gratis kjole eller et jakkesæt.

Hun har tidligere forklaret til Avisen.dk, at ingen konfirmander er blevet tvunget til at gå i genbrugstøj. Og der var heller ikke noget krav om, hvor meget af det indsamlede genbrugstøj, de skulle have på. Derfor havde konfirmanderne i større og mindre grad mikset nyt med gammelt.

Lige nu har hun 100 kjoler på loftet, siger hun. Hun understreger, at der intet er i vejen for, at købe konfirmationstøjet fra ny, men hun er glad for, at flere og flere viser interesse for genbrugsidéen.