Mexico: Studerende dræbt ved en fejl

Kriminel bande dræbte 43 mexicanske lærerstuderende, som banden forvekslede med rivaler.
Demonstranter bærer billeder af savnede studerende i en protestmarch 26. januar - fire måneder efter de 43 unge sidst blev set i live. Arkivfoto.
Demonstranter bærer billeder af savnede studerende i en protestmarch 26. januar - fire måneder efter de 43 unge sidst blev set i live. Arkivfoto. Foto: Rebecca Blackwell/AP

Den mexicanske regering fjerner nu den sidste tvivl om skæbnen for 43 lærerstuderende, der forsvandt for fire måneder siden.

De studerende blev beordret dræbt af et narkokartel, der forvekslede de unge med medlemmer af en rivaliserende bande.

Indtil nu har den mexicanske regering holdt fast i, at de studerende "næsten" helt sikkert blev dræbt efter at være stødt sammen med korrupte politifolk i byen Iguala en fredag aften i slutningen af september sidste år.

Flere vidner har fortalt, at de så politifolk føre de studerende bort. Derefter blev de udleveret til medlemmer af en lokal narkobande, Guerreros Unidos.

- Der er ingen tvivl om, at de studerende mistede livet, siger justitsminister Jesus Murillo på en pressekonference.

Et bandemedlem har under afhøringer tilstået, at han fra en af sine bosser fik ordre til at henrette de 43 unge, der alle læste på en skole i nærheden.

Ifølge efterforskningen mente de kriminelle, at de unge havde knyttet sig til en rivaliserende bande, og derfor skulle de ryddes af vejen.

Og gerningsmændene gik så grundigt til værks, at det næsten har været umuligt at identificere ofrene. Efter at have dræbt de studerende blev der sat ild til ligene, som derefter blev kastet i en flod.

Sagen udløste store protester og demonstrationer over hele Mexico og skabte også international fordømmelse af sikkerhedssituationen i landet samt voldsom kritik af præsident Enrique Pena Nieto.

Den er også blevet berygtet som en illustration af sammenhængen mellem organiseret kriminalitet og politik, som ifølge manges opfattelse er et problem flere steder i Mexico.

Borgmesteren i Iguala er sammen med sin hustru anholdt som to af de hovedmistænkte i sagen.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.