Mexico sætter ny dyster drabsrekord i 2018

Sidste år satte Mexico ny landerekord for drab, der blev begået. Den seneste rekord var i 2017.

33.341.

Så mange drab blev der begået sidste år i Mexico, hvilket sætter en ny dyster rekord i landet, siden man i 1997 begyndte at tælle drabene.

Den seneste rekord var i 2017, hvor der blev registreret 28.866 drab, skriver nyhedsbureauet AFP, der henviser til officielle statistikker.

Flere end 200.000 personer er blevet dræbt i Mexico, siden regeringen besluttede, at landets hær skulle bekæmpe handel med narkotika i landet i 2006.

Den venstreorienterede præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, som overtog magten i december, lovede, at han ville arbejde for at sætte en stopper for den grusomme vold.

I landets første måned under ledelse af Lopez Obrador blev 2842 personer dræbt. Tallet var 2687 måneden før.

Det vides ikke, hvor stor en del af drabene i landet der er narkotika-relaterede.

Lopez Obrador har blandt andet varslet, at han ville oprette en nationalgarde bestående af 50.000 soldater, som skal have det civile militærs opgaver under militærets kontrol.

Men kritiske stemmer i debatten frygter, at en yderligere intensivering af militærets rolle risikerer at gøre situationen værre.

Præsidenten har forsøgt at dæmpe kritikken ved at love en civil ledelse af den nye nationalgarde, men modstandere siger, at det kun vil løse en lille del af problemet.

Skal der oprettes en nationalgarde, kræver det desuden, at der kommer en grundlovsændring.

Der bor 126 millioner mennesker i Mexico. I mere end 90 procent af alle tilfælde med voldelige forbrydelser i landet, bliver ingen straffet.

/ritzau/AFP

/ritzau/AFP