Mette F. støtter Thulesens nye krav til Løkke

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet kan se sig selv i store dele af DF's udlændingekrav til Løkke. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv)

Når der er fred i hjemlandet, så skal der primært være fokus på hjemrejse, mener Mattias Tesfaye (S).

Socialdemokratiet melder sig klar til at kigge åbent på Dansk Folkepartis nye krav til udlændingestramninger.

Dansk Folkeparti har allerede signaleret, at partiet ved de kommende finanslovsforhandlinger vil genoptage kravet om et såkaldt paradigmeskift i udlændingepolitikken.

Det skriver Politiken tirsdag.

Mattias Tesfaye, der er udlændingeordfører i Socialdemokratiet, fortæller avisen, at han opfordrer regeringen og DF til at invitere S til kommende forhandlinger på området.

Han påpeger, at Socialdemokratiet kan være med i et bredt flertal, der kan forhandle om hjemsendelse af folk, hvis hjemlande er fredelige. Tesfaye siger til Politiken, at partiet kan "se os selv i langt det meste".

Socialdemokratiet får dog ikke lov til at være en del af forhandlingerne, fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- Der er ikke tale om nye forhandlinger, men en fortsættelse af drøftelser mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det ser jeg ingen anledning til, at Socialdemokratiet skal deltage i, siger hun i en skriftlig kommentar til Politiken.

Regeringen og DF var ved juletid sidste år tæt på at aftale en række stramninger, der skulle skifte fokus fra integration til hjemsendelse, men uenighed om skattelettelser sendte stramningerne til hjørne.

DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, forklarede på partiets sommergruppemøde, at han finder det naturligt, at de forskellige elementer fra paradigmeskiftet igen kan diskuteres ved finanslovsforhandlingerne.

Tesfaye er positiv over for et særligt hjemsendelsesprogram, når der er fred i de pågældendes hjemlande.

- Jeg synes, det er helt naturligt, at vi kan mødes og diskutere, hvordan vi kan sørge for, at folk kommer hjem til deres hjemlande, når der kommer fred. Det vil vi gerne bakke op om, siger Tesfaye til Ritzau.

Siden den midlertidige opholdstilladelse blev indført i 2015, er der ifølge de seneste tal fra Udlændingestyrelsen blevet tildelt omkring 4500 midlertidige opholdstilladelser, skriver Politiken.

/ritzau/