Mette F. skælder Løkke ud: Vi må ikke glemme Afrikas kvinder

Women Deliver lever det ene stærke eksempel efter det andet på, hvorfor det er vigtigt at stå vagt om, at udenrigspolitik også er værdipolitik, siger Mette Frederiksen.  (Foto: Foto: Jens Astrup, Scanpix.)

Fremtidens danske udenrigspolitik skal også handle om værdipolitik og at forbedre kvinders vilkår i udviklingslandene, fastslår Mette Frederiksen.

Samme dag som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) byder velkommen til godt 5.000 kvinder til den store konference Women Deliver i København, får han en bredside af Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

Hun mener, at regeringen er på flugt fra årtiers udenrigspolitik, der også handlede om at sikre kvinder i udviklingslandene bedre muligheder for uddannelse og sundhed.  

- Jeg synes, Women Deliver står som en meget stærk påmindelse midt i den debat, vi har i Danmark lige nu om fremtidens udenrigspolitik. Regeringen lægger op til, at udenrigspolitik skal forstås snævert som varetagelse af danske interesser. Men udenrigspolitik er også værdipolitik. Women Deliver leverer det ene stærke eksempel efter det andet på, hvorfor det er vigtigt at stå vagt om det princip, siger Mette Frederiksen.

Women Deliver er en global organisation, der arbejder for at forbedre sundhedsforhold for kvinder  og piger og styrke kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. I dag åbner konferencen i Bella Centret i København, hvor både kronprinsesse Mary og statsminister Lars Løkke Rasmussen vil være til stede.

400 journalister fra hele kloden vil dække begivenheden i den kommende uge, og der vil være stor fokus på både dansk udenrigspolitik, ligestilling herhjemme samt dansk erhvervsliv.

Dansk app redder kvindeliv 

Mette Frederiksen får også travlt med diverse aktiviteter i forbindelse med Women Delivet. Men hun fremhæver specielt en dansk opfindelse, som både hjælper kvinder i udviklingslandene og skaber danske arbejdspladser. 

- Jeg skal mødes med udviklerne af appen Safe Delivery, som hjælper gravide kvinder i tredjeverdenslande med livsvigtig viden om fødslen. Det anslås at 90 pct. af dødsfald blandt fødende kvinder og nyfødte kunne forhindres med den rette viden. App’en er dansk udviklet og et godt eksempel på, hvordan med simple midler kan gøres en kæmpe forskel. Den slags initiativer mener jeg, at dansk udenrigspolitik også skal kunne rumme, siger hun.