De slidte danskere Mette F. klar til opgør med "årelang" sagsbehandling: Dét skal vi undgå
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil gøre op med "årelang" sagsbehandling i kommunerne. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix )
I et nyt udspil åbner Socialdemokratiet op for, at nedslidte danskere kan få lov til at gå tidligere på folkepension. Den nye ordning skal forhindre, at lønmodtagere sidder fast i årelang kommunal sagsbehandling.

Socialdemokratiet præsenterede tidligere i dag et forslag til en ny ordning, der giver lønmodtagere, som er slidt ned eller har arbejdet mange år ret til at gå tidligere på folkepension.

Partiet vil dog også lave et system, der giver nedslidte lønmodtagere, som ikke opfylder kravene til den nye ordning, mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Ifølge Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal systemet forhindre, at borgere bliver fanget i årelange sagsbehandlinger i landets kommuner. 

- Belært af erfaringer ved jeg, at noget af den sagsbehandling, der foregår nu er alt for hård for folk at at komme igennem, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk. 

- Vi skal finde en model, hvor vi undgår de her årelange, hårde forløb, som mange bliver udsat for nu, tilføjer hun.  

Lyt til lægerne

Det nye system skal ifølge Socialdemokratiet supplere den omstridte seniorførtidspension, der var tænkt som et sikkerhedsnet for nedslidte lønmodtagere. 

Den særlige førtidspension har fået skarp kritik fra blandt andet landets største fagforening 3F, som har kaldt ordningen for "en fuser". 

- Problemet med ordningen er, at den er lige så svær at få som en almindelig førtidspension. Den løser ikke opgaven, og derfor skal den afskaffes, siger Per Christensen, formand for 3F.

Fagforeningen mener i stedet, at man skal lave en ny ordning, der giver nedslidte lønmodtagere mulighed for at trække sig fra arbejdsmarkedet, hvis de har en arbejdsevne på under syv timer om ugen. 

Samtidig skal det i fremtiden ikke længere være kommunale sagsbehandlere, der afgør, om man som lønmodtager er nedslidt.

- Det skal de arbejdsmedicinske klinikker, som i forvejen har den ekspertise, siger Per Christensen. 

Trække i langdrag

I Socialdemokratiet vil man endnu ikke lægge sig fast på, hvordan den nye visitations-ordning skal se ud.  

Det fremgår dog af partiets pensionsudspil, at nedslidte lønmodtagere, der bliver godkendt til at forlade arbejdsmarkedet via den nye ordning, skal have ret til at gå på folkepension. 

Satsen for folkepension ligger i dag på 13.000 kroner for enlige. Det er knap 6.000 kroner mindre end satsen for seniorførtidspension. 

- Jeg tør ikke sige præcis, hvordan vi skal gøre det. Men jeg er meget optaget af, at vi ikke kommer til at lave et nyt system som i dag, hvor kommunerne kan trække tingene i langdrag, siger Mette Frederiksen. 

via Listen To News