Mette F. foretrækker at rejse hjem fra frugtesløst EU-møde

Den danske statsminister, Mette Frederiksen, ankommer til anden dag af topmøde om budgetforhandlinger om EU's flerårige finansielle ramme for 2021-2027. (Foto: Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix)

Den budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU, mener statsminister Mette Frederiksen.

Et topmøde om EU's budget fører ikke til noget resultat, og så kan man lige så godt rejse hjem, mener statsministeren.

- Mit temperament er til, at vi skal sige, at det her var så langt, vi kunne nå denne gang. Vi har haft lejlighed til at tale lidt rundt med hinanden og har slået vores positioner fast igen, siger Mette Frederiksen (S).

EU-landenes stats- og regeringschefer står fast på deres indstilling til budgettets størrelse og indhold, og ingen vil give sig.

- Vi er fortsat for langt fra hinanden, så medmindre vi starter helt forfra med en budgetramme på 1,00 procent, så har vi ikke så meget at tale om, siger Mette Frederiksen.

Topmødet blev indledt torsdag eftermiddag med et mål om at lande en aftale om EU's finansielle ramme for 2021-2027 - om det så skulle tage flere dage.

Danmark har sammen med Holland, Sverige og Østrig - de sparsommelige fire - brugt topmødets første dag på at cementere, at de står benhårdt fast på deres position.

Frederiksen oplever, at de andre EU-lande, hvoraf langt hovedparten er nettomodtagere på budgettet og dermed modtager mere, end de betaler, nu har forstået, at sparelandene mener det, når de siger 1,00 procent.

- Nogle er måske blevet lidt overrasket over, at vi faktisk mener, hvad vi har sagt.

- Der er jo nogen, der har skubbet på med et budget med mange flere milliarder i, uden at spørge nogen af os der virkelig skal være med til at finansiere det, hvad vi egentlig tænker, siger hun.

Men det vil de sparsommelige fire ikke være med til. Det er Mette Frederiksens opfattelse, at der torsdag kom en anden forståelse for landenes position.

- Vi fik fortalt dem, der måtte have tænkt, om de sparsommelige fire mener det, at det gør vi. Dermed tror jeg, at den mere budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU, siger hun.

I et kompromisforslag før topmødet har EU-præsident Charles Michel lagt op til, at budgetrammen skal være 1,074 procent af bni. Den ramme vil sparelandene ikke forhandle ud fra.

Fredag formiddag mødes alle EU's stats- og regeringschefer igen med Charles Michel, efter at der natten igennem har været møder i forskellige mindre konstellationer mellem Michel og medlemslandene.

/ritzau/