Mette F. fik salen til at gløde: Massiv klapsalve til fængselsbetjente

Penge brugt på skattelettelser kan ikke også bruges på velfærd, gentager S-partiformand.
Der skal være mere tid til pleje og omsorg. Det forsikrer Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at partiet vil arbejde hen imod. Selv om det ikke kan blive lige her og nu.
Der skal være mere tid til pleje og omsorg. Det forsikrer Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at partiet vil arbejde hen imod. Selv om det ikke kan blive lige her og nu. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Ingen skal være utryg ved at blive gammel.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i hendes tale ved partiets kongres i Aalborg.

Til det formål opstiller partiformanden tre mål for ældreplejen i Danmark: Mere fællesskab og mindre ensomhed. Ordentlig mad, der dufter og smager. Og mere tid til pleje og omsorg.

Hun understreger, at der er god ældrepleje mange steder.

- Men der er også en anden virkelighed. Travlhed. Ældre, der ligger for længe i sengen. Demente, der overlades til sig selv, fordi der kun er én nattevagt på arbejde.

- Vi skal selvfølgelig have en ældrepleje, vi kan være bekendt. Som vi er stolte af, siger Mette Frederiksen.

Selv om det altså ifølge formanden er en "selvfølge", så vil hun ikke love at gennemføre det hele på en gang.

- Men det er det, vi vil arbejde hen imod. Skridt for skridt. Budget for budget, siger hun.

Generelt er det velfærdssamfundet, der er i fokus i partiformandens tale. Sårbare unge, pædagogerne, de ansatte i ældreplejen, politiet, de almene boligområder og fængselsbetjentene får alle ord med på vejen.

Hun opfordrede hele salen til at sende en deres varmeste tanker til landets fængselsbetjente. Det fik efterfølgende tilhørerne til at bryde ud i en massiv klapsalve. 

Dermed sætter Frederiksen en tyk streg under, hvad ordet velfærd betyder set med socialdemokratiske øjne.

Det er ikke, må man forstå, det som regeringspartierne er begyndt at betegne som "privat velfærd" - at borgerne får flere penge mellem hænderne og selv vælger, hvad de vil bruge dem på.

- En gang til for prins Knud. Og for Anders Samuelsen. Og for Kristian Jensen. Hvis pengene én gang er brugt på topskattelettelser, så kan de ikke også bruges på velfærd, lyder det fra Mette Frederiksen.

- Det ved vi. Og det ved danskerne. Derfor siger vi: Velfærd først.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.