Metroen sætter ny rekord i farligt arbejde

Det er farligt at arbejde i Københavns metrobyggeri. (Foto: Foto: PER FOLKVER/POLFOTO)

Trods utallige løfter om det modsatte, er det fortsat meget farligt at arbejde på Københavns metrobyggeri, skriver Fagbladet 3F.

Selvom ledelsen på metroen har lovet at skabe bedre sikkerhed, sætter byggeriet alligevel ny rekord i problemer med arbejdsmiljøet. Arbejdstilsynet har uddelt 108 strakspåbud og forbud på 150 dage, skriver Fagbladet 3F.

I januar erkendte Metroselskabet, at sikkerheden for de ansatte var for dårlig. Samtidig lovede selskabet, at nu skulle der styr på sikkerhed og arbejdsmiljø på milliard-byggeriet.

Men siden har firmaerne på byggeriet kun fået endnu flere påbud om farligt arbejde. Det viser en gennemgang af Arbejdstilsynets rapporter fra januar til og med maj 2014, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Allerede i årets første fem måneder har tilsynet grebet ind med strakspåbud og forbud til metroens entreprenører 108 gange. Det er næsten ligeså mange forbud og strakspåbud, som metroen fik i hele 2013. Her fik metrofirmaerne tilsammen 115 gange alvorlig kritik fra Arbejdstilsynet.

Kirsten Jørgensen, ekspert i sikkerhed i byggeprocesser, mener, at entreprenørerne og den offentlige bygherre ikke tager sikkerheden alvorligt nok.

- At få så mange strakspåbud er ikke særlig flatterende. Prioriteringen af sikkerhed på metrobyggeriet har åbenlyst været ekstrem dårlig, siger Kirsten Jørgensen, lektor ved DTU Management til 3F.

- Når man tre år henne i byggeprocessen ser så store problemer med sikkerheden og begynder at lappe hullerne, er det meget svært at rette op på, vurderer Kirsten Jørgensen over for 3F.

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F erkender Metroselskabets chef for arbejdsmiljø, Susanne Brendstrup, at der er problemer med sikkerheden.

- Der har været og er stadig udfordringer med arbejdsmiljøet på byggepladserne, og det tager Metroselskabet naturligvis meget alvorligt, skriver Susanne Brendstrup.

Men det går den rigtige vej, mener Susanne Brendstrup. Også selvom byggeriet har fået endnu flere strakspåbud og forbud, efter selskabet satte en sikkerhedskampagne i værk.

- Vi kan se, at vores indsats virker, da ulykkesstatistikken i 2014 er under landsgennemsnittet. Når det er sagt, er der dog fortsat for mange påbud på byggepladserne. Derfor arbejder Metroselskabet fortsat målrettet på at forbedre forholdene på byggepladserne i samarbejde med vores entreprenør, lyder det i mailen.