Metroarbejdere sendt til lægen efter sundhedstjek
58 procent af metroarbejderne i undersøgelsen fik besked på at søge læge. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv
Resultaterne bliver set på med stor alvor.

De udenlandske metroarbejderes helbred stikker på flere områder i den gale retning.

Det viser en rapport udarbejdet på baggrund af frivillige sundhedstjek af 103 metroarbejdere, som rådgivningsvirksomheden Alectia/Niras har gennemført for Copenhagen Metro Team (CMT), hovedentreprenør på metroprojektet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Næsten halvdelen af de 103 medvirkende har for højt kolesteroltal. Blodsukkeret er skudt for meget i vejret for hver tredje, og konditallet ligger alt for lavt for 26 procents vedkommende.

Hvis blodtryk, kolesterol eller blodsukker ligger for højt, kan der være risiko for at udvikle en blodprop eller andre hjertekarsygdomme. Derfor opfordrer vi til at gå til egen læge, siger Rikke Boisen, som er projektkoordinator hos Alectia/Niras og uddannet i ernæring og sundhed.

58 procent af metroarbejderne i undersøgelsen fik besked på at søge læge.

Til sammenligning var det kun 34 procent i en kontrolgruppe på cirka 1000 andre personer i den danske byggebranche - også udlændinge - der blev sendt til lægen.

I CMT bliver resultaterne set på med stor alvor.

- Et godt helbred og en sund levevis er vigtige forudsætninger for, at man kan passe sit arbejde, og at man arbejder effektivt og sikkert. Så det er bestemt noget, vi tager meget alvorligt, siger Sigurd Nissen-Petersen, underdirektør i CMT.

Metrocityringen i København skal stå færdig i 2019. Alligevel afviser CMT, at helbredstjekket kommer for sent.

- Man skal tænke på, at mange af de her folk måske skal videre til andre projekter i Danmark, så den her problematik går videre. Den viden, vi har fået her, kan forhåbentlig få betydning for andre anlægsprojekter fremover, siger Sigurd Nissen-Petersen. 

Metroselskabet skriver i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F, at det er positivt, at CMT har taget initiativ til individuelle samtaler om sundhed med metroarbejderne.

- Et sundhedstjek er altid godt, og det er rigtig positivt, at medarbejderne får gode råd i forhold til sundhed, siger Metroselskabets HR-chef, Peder Mandrup Knudsen.