Meteorit giver findeløn: Derfor må du ikke beholde den
Den videnskabelige værdi af et danekræ er størst, hvis det nøjagtige findested kan udpeges, så det kan blive nærmere undersøgt. Foto: Scanpix/arkiv
En meteorit er landet på Sjælland. Hvis du finder den, må du ikke beholde den selv.

Sent lørdag aften blev himlen over Danmark lyst op af en meteorit, der bragede gennem jordens atmosfære. Ifølge Geologisk Museum er den sandsynligvis landet et sted på det nordøstlige Sjælland.

Du må dog ikke beholde meteoritten, hvis du finder den, da det er danekræ. Men hvad er danekræ egentlig?

* Det betyder, at det er en dansk naturhistorisk genstand af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi. Derfor tilhører danekræ staten og skal afleveres til Statens Naturhistoriske Museum.

* Man er også velkommen til at henvende sig til et af Danmarks øvrige statslige eller statsanerkendte museer, hvis man kommer i besiddelse af en naturhistorisk genstand, der formodes at være danekræ.

* Finderen vil få udbetalt en findeløn, hvis størrelse fastlægges af Statens Museumsnævn.

* Begrebet danekræ blev indført i forbindelse med Folketingets revision af Museumsloven i 1989 for at sikre de mest betydningsfulde naturhistoriske fund for den danske offentlighed.

* Det kan være vanskeligt at vide, hvilke fund der vil blive erklæret for danekræ. Det vil bero på en vurdering i hvert enkelt tilfælde, men generelt må det forventes, at følgende genstande vil være omfattet:

- Sjældne eller meget velbevarede fossiler (forstenede dyr og planter).
- Sjældne dyreskeletter eller dele heraf fra istiden og tiden herefter.
- Mineraler og bjergarter med sjælden sammensætning. Krystaller af usædvanlig størrelse eller form. Alle meteoritter.

* Den videnskabelige værdi af et danekræ er størst, hvis det nøjagtige findested kan udpeges, så det kan blive nærmere undersøgt.

Kilder: Geologisk Museum

/ritzau/