Administration 

Metal-formand: Venstre dæmoniserer danskerne

”Udansk” og ”en udfordring for sammenhængskraften” siger Dansk Metals formand om Venstres værdikamp mod fagbevægelsen.

(Foto: Irene Stelling)

Claus Jensen er vred på Venstre og medierne. Læs om ”vildbassen”, der frygter for et splittet Danmark.

- Hvad fanden er det for en opgave, at et stort regeringsbærende parti vil påtage sig at bekæmpe fagbevægelsen.

Claus Jensen er vred. Han taler om Venstre. Han taler om de borgerlige medier, der hetzer mod ledige danskere, og han taler om sommerens helt store samtaleemne i faglige kredse, Vejlegårdsagen.

Og så taler han om, hvordan topfolk i Venstre med gruppeformand Kristian Jensen i spidsen så den jyske restauratør, Amin Skov som en velegnet person til at gå forrest i partiets mangeårige kamp mod fagbevægelsen.

- Hvad fanden er det for et samfund, hvis Socialdemokraterne skulle se Dansk Arbejdsgiverforening som hovedfjenden og med alle midler bekæmpe dem. Det ville da blive et forfærdeligt samfund. Jeg vil personligt blive stiktosset, hvis Socialdemokraterne udpegede Dansk Industri som hovedfjenden.

Venstre vil have os til at råbe efter hinanden

Claus Jensen tager imod i det store hjørnekontor i Nyropsgade i København med udsigt over søerne. Det overtog han i efteråret efter en anden Jensen, nemlig Thorkild E. Jensen sammen med posten som førstemand for 118.000 metalarbejdere.

Den 48-årige fynbo, der har været aktiv i Dansk Metal i 30 år, taler lige ud af posen. Han ved, hvad han mener, og han tøver ikke, når han skal svare på, hvad den største udfordring, Danmark står over for, er.

- Vi har en stor udfordring i at få sammenhængskraften tilbage i det danske samfund. Jeg synes, vi har haft en regering i mange, mange år, der gerne ville splitte samfundet. Enten gik vi ind for krigen i Irak, eller også holdt vi med terroristerne. Enten gik vi ind for en afskaffelse af efterlønsordningen, eller også gik vi imod. Man ville gerne hele tiden lave skel ned i den danske befolkning og få os til at stå på hver side af åen og råbe efter hinanden. Det mener jeg er udansk. Sådan har vi aldrig oplevet vores samfund før.

Det var i hvert fald ikke splittelse, der prægede Claus Jensens fynske barndom med far, mor og to mindre søskende.

Moderen var sygeplejerske, faderen maskinarbejder. Lille Claus var en vildbasse, der synes det var sjovere at køre på udborede knallerter og drikke bajere end at gå i skolen.

Glemte skoletasken i skolen i to år

- Skoletasken kom ikke med hjem hver dag. Min far sagde på et tidspunkt, at jeg ikke havde haft skoletasken med hjem de sidste to år, griner Metal-formanden, der trods det afslappede forhold til "lærdommens tempel" havde en ide om, at han selvfølgelig skulle på gymnasiet.

Faderen havde dog andre planer, og som 16-årig kom Claus Jensen i lære som plade- og konstruktionssmed på Lindøværftet. Tre år senere var svendebrevet hjemme, og han købte hus nær Munkebo på Nordfyn sammen med sin nuværende kone.

I dag fortryder han ikke, at han aldrig fik en studenterhue på hovedet, men han er ked af, at hans medlemmer ikke får deres del af "uddannelseskagen".

- Vores medlemmer starter i lære og betaler skat fra dag ét. De kommer typisk ud og arbejde i en industrivirksomhed, hvor man er med til at tjene penge hjem til landet. De har aldrig trukket på den fælles uddannelseskonto. Jeg synes, vi bliver nødt til at lave nogle ordninger, der gør, at de af vores medlemmer, der har lyst til at læse videre, får nogle muligheder for det.

Faderen mistede fingre i arbejdsulykke

Claus Jensen forestiller sig, at metalarbejdere skal kunne læse videre til f.eks. maskiningeniør på dagpengesats. SU’en forslår kun til at dække varme- og elregningen, når man har hus og skal forsørge en familie, påpeger han.

Hans egen far tog springet og læste videre til ingeniør efter en arbejdsulykke, hvor han mistede det yderste af fingrene på begge hænder. Det kunne kun lade sig gøre takket være hans daværende arbejdsgiver.

- Det kan også være, at økonomisk støtte til videreuddannelse skal tænkes ind overenskomstmæssigt. Danmark kommer til at mangle den type medarbejdere, der bygger videre på en faglig uddannelse, og de er meget eftertragtede i industrien, siger Metal-bossen, der nok er snakkesaglig, men også ved, hvornår tavshed er guld.

Overenskomstforhandlingerne med arbejdsgiverne på industriens område er kendt for at være mere lukkede end dronning Victorias sovegemakker. Og netop den fortrolighed mellem parterne vidner om respekt og ønsket om resultater.

Ifølge Claus Jensen var det netop mangel på lukkethed, der fik de meget omtalte trepartsforhandlinger til at bryde sammen sidste år. Forhandlingerne foregik gennem pressen, og der var mange interesser, der forsøgte at forhindre en aftale, siger Metal-formanden.

Derfor lukkede Metal trepartsforhandlinger

- Der blev skrevet mange artikler, der skulle hidse fagbevægelsens bagland op imod forhandlingerne. Vores hovedbestyrelse var dybt forundret over, at alt foregik gennem pressen, og at de den ene dag kunne læse det ene og den næste dag det andet.

Nej'et fra Dansk Metals hovedbestyrelse gav det endelige dødsstød til forhandlingerne, og Claus Jensen beklager i dag det nej.

- Thorkild Jensen og jeg gik ind for, at vi skulle fortsætte trepartsforhandlingerne. Det ville hovedbestyrelsen ikke. Men skulle vi så sælge ud af helligdage? Det kom an på, hvad betalingen var lidt på samme måde som dengang, man solgte ud af en årlig lønstigning for at få en arbejdsmarkedspension sidst i 80’erne. Det var ikke populært dengang. Men om 20 år kunne det være, man tænkte: "Det var godt, at vi fjernede f.eks. Store Bededag, fordi vi fik noget langt bedre.

Claus Jensen repræsenterer et fagforbund, der traditionelt har haft et tæt samarbejde med arbejdsgiverne. Interesserne er ofte modsatrettede, men de er til at stole på, lyder det fra Metal-formanden. Venstre får derimod endnu en bredside.

- Venstre har taget et stort et stort skridt ud af den liberalistiske vej. Hvor de gerne vil dæmonisere store dele af befolkningen, hvis man ikke holder med Venstre. Vi vil rigtig gerne skabe mere helhed i samfundet. Det vil arbejdergiverne også, og det tror jeg også, at den danske befolkning vil.

Agerede bolværk mod kommunismen

Det er ikke første gang, Claus Jensen, frygter for sammenhængskraften i samfundet. Da han som 19-årig udlært smed blev faglig aktiv i Metal Odenses lærlingeklub, var det for at agere bolværk mod kommunismens fremmarch.

- Min farfar, der var næstformand i Metal Odense, skubbede meget på og sagde, at jeg skulle være aktiv. For han synes, det var ved at gå i en forkert retning politisk, siger Claus Jensen, der voksede op med ”stærke socialdemokratiske værdier”.

Mens de borgerlige får hug, er der til gengæld Metal-ros til Helle Thorning-Schmidt og co. Godt nok havde han hellere set S og SF’s Fair Løsning-program realiseret end det regeringsprogram, der kom ud af møderne med De Radikale i "Tårnet".

Men den danske statsminister får plusser for at søge det brede samarbejde, for skattereformen og for at satse på uddannelse.

Claus Jensen mener, at medierne, hvoraf specielt TV 2, B.T. og Jyllands-Posten har en klar politisk dagsorden vendt mod fagbevægelsen, skyder forbi mål, når de holder den nuværende regering ansvarlig for dagpengeforringelser og slagtningen af efterlønnen.

Hvorfor skyder ingen på Lars Løkke?

- Det er ikke Helle, der har halveret dagpengene. Det er ikke Helle, der har fordoblet genoptjeningsretten. Hvorfor skal hun stå på mål for det? Hvorfor er det ikke Lars Løkke, som medierne skyder på? Hvad er hans svar til de udfaldstruede?

Claus Jensens svar til de ledige Metal-arbejdere, der står til at miste dagpengene er klart: Det er ikke jeres skyld.

- Det er dybt uretfærdigt. Vores medlemmer har hele deres liv gjort, hvad der blev bedt af dem. De har taget en uddannelse, arbejdet i en industrivirksomhed og købt et hus. Nu står de tilbage med et hus. De kan ikke få dagpenge, de kan ikke få kontanthjælp og genoptjeningsretten er fordoblet.

Til gengæld er tilliden til arbejdsgiverne intakt, når det gælder akut-pakken.

- Jeg tror stadig på, at arbejdsgiverne i det private nok skal levere de akutjob, som de har lovet. De plejer at leve op til det, de har aftalt.

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie