Merkel strammer straffen for terrorstøtte
Angela Merkel strammer skruen mod militante islamister med nye sikkerhedstiltag. Foto: Michael Sohn/AP
Merkel vil skærpe rejseforbud og straffen for terrorstøtte for had-prædikanter og yderliggående islamister.

Tysklands kansler, Angela Merkel, vil styrke sikkerhedstiltag mod had-prædikanter og de, der tyr til vold i islams navn, siger hun i en tale i den tyske Forbundsdag.

- Had-prædikanter, voldelige kriminelle som handler i islams navn, folkene bag dem og den internationale terrorismes intellektuelle brandstiftere vil blive bekæmpet konsekvent med alle lovlige midler, staten har til rådighed, siger Merkel.

Hun tilføjer, at hendes regering allerede har skærpet et rejseforbud for formodede jihadister og snart også vil skærpe straffen for at finansiere terror.

Desuden ønsker Merkel bedre mulighed for at overvåge potentielle terroristers datatrafik. Den udmelding er stødt på modstand fra folk, der frygter, at det vil svække pressefriheden og krænke tyskernes ret til privatliv, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Tyskland vil også fortsat sende våben og militær træning til de kurdiske styrker, der kæmper mod den yderliggående bevægelse Islamisk Stat i Syrien og Irak, siger Merkel.

Hun opfordrer indtrængende det tyske folk til ikke at blive splittet af den "syge logik", som viste sig i form af både militant islamisme og antisemitisme hos mændene bag sidste uges angreb i Paris.

Hun advarer samtidig mod at rette vreden mod muslimer i Tyskland, særligt set i lyset af den nye bevægelse Pegida, som mandag fik 25.000 tyskere til at gå på gaden i protest mod det, de opfatter som islamisering af Tyskland.

- Enhver marginalisering af muslimer og enhver generel mistanke er uacceptabel, siger Merkel.

- Som kansler i Tyskland tager jeg muslimer i Tyskland under min beskyttelse.

Merkels tale i det tyske parlament finder sted otte dage efter angrebet på den franske satireavis Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker blev dræbt. De tyske politikere indledte samlingen med et minuts stilhed for ofrene.

/ritzau/AFP