Mere end 300.000 offentligt ansatte har nu stemt om OK18

Der var stor opbakning fra lønmodtagerne under de dramatiske og langstrakte OK18-forhandlinger. Og nu stemmer lønmodtagerne som aldrig før, viser foreløbig opgørelse over stemmetal. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Slutspurten i urafstemningen om de nye overenskomster for offentligt ansatte i stat, regioner og kommuner er i gang. Men allerede nu har titusindvis af sygeplejersker, lærere og sosuer stemt, og når resultaterne foreligger på mandag 4. juni tyder alt på historisk høj stemmeprocent.

33.648 pædagoger har allerede deltaget i urafstemningen om deres nye overenskomst. Det svarer til en stemmeprocent på 59,7, og afstemningen slutter først mandag 4. juni klokken 9.00.

Da pædagogerne sidst stemte om en overenskomstaftale i 2015, var stemmeprocenten på 43. Så nu er der sat stemmerekord i pædagogernes fagforbund BUPL. 

En rundringning til en stribe fagforbund gennemført af Avisen.dk viser, at andre fagforbund for offentligt ansatte ligesom BUPL sætter stemmerekord i maj. 

Flere døgn inden urafstemningen slutter, kan dansk fagbevægelse således notere sig en historisk høj stemmeprocent blandt de mere end 700.000 offentligt ansatte om OK18, og det glæder forbundsformand i Socialpædagogernes Landsforbund og medlem af LO's daglige Ledelse, Benny Andersen. 

- Der er kommet en bevidsthed om, at overenskomster ikke er noget, der kommer dumpende ned fra himlen, siger han til Avisen.dk. 

Stadig flere lønmodtagere tænker over, at man ikke bare kan tage gode løn- og arbejdsforhold for givet, og derfor har de lyst til at stemme ved urafstemningen om OK18, mener han. 

Hver anden sosu har stemt    

Foreløbig har hver tredje af de cirka 35.000 socialpædagoger stemt, og Benny Andersen forventer, at stemmeprocenten kommer et pænt stykke højere op, inden afstemningen slutter søndag aften. 

I FOA med cirka 150.000 stemmeberettigede erhvervsaktive medlemmer havde knap hver anden sosu, pædagogmedhjælper og portør, eller 49,1 procent af FOA's medlemmer, stemt tirsdag eftermiddag. 

Ved OK15 stemte 50,4 % af de stemmeberettigede FOA-medlemmer, og den rekord vil FOA-formand Mona Striib gerne slå ved OK18.

I Danmarks Lærerforening har 52,6 procent af lærerne allerede sat kryds. 

I Dansk Socialrådgiverforening har 7.185 socialrådgivere eller godt halvdelen sat kryds. 

I Dansk Sygeplejeråd havde 41,6 procent stemt 25. maj, og når et nyt stemmetal offentliggøres torsdag, forventes det, at hver anden af de cirka 55.000 stemmeberettigede sygeplejersker har stemt. Og inden afstemningen slutter, er ambitionen at tallet skal endnu højere op.  

Jyske HK-medlemmer vilde med at stemme 

I 3Fs offentlige gruppe har godt 40 procent stemt. Her slutter afstemningen lørdag 2. juni 23.59, men forventningen er også her, at man kommer langt over de 43 procent, der stemte i 2015.  

Og i både HK Stat og HK Kommunal vælter stemmerne fortsat ind. To ud af tre medlemmer i HK/Kommunal har stemt allerede, og i HK MidtVest med adresse i Viborg har hele 74 procent af medlemmerne stemt.

Samme lyst til at stemme er der i HK Stat, hvor især jyske HK-medlemmer slår alle rekorder. I HK Sydjylland har 76 procent af medlemmerne stemt, mens 73 procent har sat kryds i HK Østjylland.

Også blandt de 970 elektrikere, der er ansat i enten stat, region eller kommune er der stor lyst til at stemme. Foreløbig har 64 procent af dem sat deres kryds, hvilket allerede svarer til stemmeprocenten sidste år omkring de private overenskomstfornyelser. 

I Socialpædagogernes Landsforbund vurderer Benny Andersen, at den store medieopmærksomhed omkring OK18 hjælper med at få stemmeprocenten i vejret.

- Kampen for at få en god overenskomst hevet i land er blevet langt mere vedkommende for offentligt ansatte, siger han. 

Artiklen er opdateret onsdag klokken 10.00 med nye tal.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18