Medier: Regeringen vil have 500 ekstra værnepligtige

Værnepligten skal målrettes, så de værnepligtige er klar til at påtage sig nye opgaver i fremtidens forsvar.
Regeringen har en ambition om at skabe en udrykningsklar brigade på 4000 personer, der over længere tid skal kunne operere selvstændigt. En del af det er ifølge DR Nyheder at uddanne 500 ekstra værnepligtige.
Regeringen har en ambition om at skabe en udrykningsklar brigade på 4000 personer, der over længere tid skal kunne operere selvstændigt. En del af det er ifølge DR Nyheder at uddanne 500 ekstra værnepligtige. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix

Regeringen vil hvert år uddanne 500 ekstra værnepligtige.

Det fremgår af både DR Nyheder og TV2's oplysninger om regeringens udspil til nyt forsvarsforlig, som offentliggøres onsdag.

Værnepligten skal fortsat være fire måneder, men skal målrettes, så de værnepligtige er klar til at påtage sig nye opgaver i fremtidens forsvar.

Regeringen lægger også op til at tilføre livgarden 160 mand yderligere, skriver TV 2.

Således vil der fremover konstant være 80 mand, som vil kunne indsættes med kort varsel i tilfælde af eksempelvis en terrorhandling på dansk grund. Livgarden vil her kunne tage sig af bevogtningsopgaver og aflaste politiet.

De 500 ekstra værnepligtige skal alle være frivillige. Det har især været vigtigt for Liberal Alliance, der som udgangspunkt helst vil helt af med værnepligten. I hvert fald i den form hvor unge mænd tvinges til at aftjene værnepligt.

Allerede nu er stort set alle de omkring 4200 værnepligtige frivillige. I dele af Forsvaret er der ligefrem venteliste.

Regeringen vil foreslå, at de værnepligtige fremover uddannes til at løse opgaver med bevogtning og beskyttelse af strategisk vigtig infrastruktur, oplyser DR Nyheders kilder.

Den nye værnepligt skal ses i sammenhæng med en helt ny organisering af dansk forsvar, som skal kunne leve op til Natos behov i forbindelse med et langt større fokus på truslen fra Rusland.

Både forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræftede i sidste uge, at regeringen vil foreslå, at Danmark opbygger en brigade på 4000 soldater.

En brigade er kendetegnet ved, at den både med mandskab og udstyr selv kan klare alle opgaver i en militær operation.

Den skal kunne udsendes alene, hvis eksempelvis Nato har behov for det i forbindelse med en militær konflikt med Rusland.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.