Medie: Fyret direktør købte vin for a-kassens penge

Ifølge Ekstra Bladet havde a-kassen med den nu fyrede Michael Valentin i spidsen i 2017 et internt vinbudget på 120.000 kroner, som angiveligt er holdt hemmeligt for bestyrelsen. (Foto: Foto: Peter Clausen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, stod selv for betydelige vinindkøb.

En særdeles stor vinregning spiller en central rolle i sagen om den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, skriver Ekstra Bladet torsdag.

Mediet henviser til fortrolige dokumenter i sagskomplekset, der vedrører den bratte og mørkelagte fyring af direktøren gennem syv år. Ifølge Ekstra Bladet havde a-kassen i 2017 et internt vinbudget på 120.000 kroner, som angiveligt er holdt hemmeligt for bestyrelsen. 

Den fyrede direktør, der selv stod for indkøbene, mener tilmed, at udgifterne kan have været endnu større. 

- Jeg vil gætte på lidt mere end det dobbelte (af de 120.000, red.) sådan hurtigt anslået, siger Michael Valentin til Ekstra Bladet. 

Det bringer således vin-regningen i 2017 op på knap 250.000 kroner. Samlet set vurderer Valentin, at der kan være købt vin for op mod to millioner kroner i hans direktørtid. 

Ifølge direktøren var der i a-kassen 'en fantastisk virksomhedskultur', hvor medarbejdere fik gaver, når de havde leveret 'en ekstraordinær god indsats'.

De interne forhold i Akademikernes A-kasse, der med 233.000 medlemmer er landets største, er i øjeblikket centrum for stor opmærksomhed. A-kassen har selv iværksat en ekstern advokatundersøgelse af forholdene i Valentins direktør-tid. 

Derudover gransker Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet med bistand fra Kammeradvokaten baggrunden for direktørfyringen. Ifølge styrelsen skal undersøgelsen blandt andet afdække, om der er tale om forhold 'i strid med formålsbestemmelsen i a-kasseloven'. 

Loven slår fast, at a-kassen alene har det formål at sikre økonomisk bistand i tilfælde af ledighed og at administrere andre ordninger, som ifølge lovgivningen er henlagt til a-kasserne. Akademikernes A-kasses egen formålsparagraf har et tilsvarende indhold.  

A-kassen har meldt Michael Valentin til politiet for at have modtaget returkommission i form af vinrejser. Selv har Michael Valentin over for Ekstra Bladet erkendt 'sjusk', men afvist noget kriminelt i forbindelse med rejserne i selskab med Akademikernes A-kasses vinleverandør.