Medie: Fire centre med flygtningebørn mangler endnu tilsyn

Der er endnu ikke blevet ført tilsyn med alle landets børnecentre, der huser flygtningebørn. (Foto: Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix)

Ifølge Radio24syv har kun tre ud af syv børnecentre fået tilsynsbesøg. Det møder kritik fra Enhedslisten.

Da det sidste år kom frem, at myndighederne ikke førte tilsyn med landets asylcentre for uledsagede flygtningebørn, lovede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bod og bedring.

Men alligevel har fire ud af syv børnecentre, der huser de uledsagede flygtningebørn, ikke haft besøg af tilsynsmyndighederne siden da.

Det skriver Radio24syv.

Det skal føres årligt tilsyn med centene. Udlændingestyrelsen oplyser, at styrelsen indtil videre har været på tilsyn på centre i Tønder, Gribskov og Rovvig i 2017.

Opgaven med at føre tilsyn med de uledsagede mindreårige har siden 1. september ligget hos Socialtilsyn Midt. Her har man ikke ført tilsyn endnu, skriver tilsynet til Radio24syv.

Socialtilsyn Midt har til årsskiftet til at udføre tilsynene.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener det er trist, at der endnu ikke er ført tilsyn med alle centrene.

- Det er 11 måneder siden, at Inger Støjberg (Udlændinge- og Integrationsminister, red.) selv erklærede, at her er et problem. Der var simpelthen ikke god nok kontrol med, om den her temmelig sårbare gruppe af børn havde det godt.

- I det perspektiv er det uforståeligt, at der endnu ikke har været tilsyn med samtlige børnecentre i Danmark, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Radio24syv.

Hun vil nu stille et skriftligt udvalgsspørgsmål om sagen til Inger Støjberg.

Sagen begyndte i november sidste år, hvor Radio24syv kunne afdække en række sager fra Langeland Kommunes asylcentre, hvor mindreårige asylansøgere på ét center blev vækket ved at få kastet koldt vand på sig.

Der var meldinger om selvmordstruede børn, mens der var sket omsorgssvigt på et andet center.

Det blev også afdækket, at Udlændingestyrelsen ikke havde ført tilsyn med nogen af centrene i to og et halvt år.

At der stadig ikke er kontrol med alle centrene, møder kritik fra Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

- Det er bare ikke godt nok. Vi har påpeget, at det her er vigtigt, så ingen børn lider overlast. Det er uacceptabelt, fordi de børn skal have den rigtige start på livet her i Danmark, siger han til Radio24syv.

Kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert siger, at tilsynsbesøgene er på vej.

Ifølge hende vil alle centre have fået besøg inden årets udgang.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere sagen over for radioen.

/ritzau/