Massiv lærerflugt: I denne kommune har 78 sagt op
- Det er rigtigt hårdt at skulle igennem en ny proces, og det er forståeligt at det skaber usikkerhed, siger formanden for kommunens skoleudvalg, Christina Lykke Eriksen (SF) til DR P4 Nordjylland. Colourbox
På bare et år har 78 lærere sagt op i Frederikshavn Kommune. 30 stillinger er blevet nedlagt i foråret på grund af ny struktur på folkeskoleområdet.

Flere sygedage og flere opsigelser. Det er dagligdagen i folkeskolen i Frederikshavn Kommune i førsteåret med den nye folkeskolereform. Det fortæller DR P4 Nordjylland.

Danmarks Lærerforening oplever, at flere skifter fag, og andre leder efter job med bedre arbejdsvilkår.

Det ses i blandt andre Frederikshavn kommune, hvor der er registreret 78 fratrædelser alene i dette skoleår.

Det betyder, at hver ottende ansat har valgt nye veje - enten pension eller jobskift. Og mange søger til nabokommuner, hvor "tavlerne er mere grønne".

Ifølge de lokale lærerkredse er der særlige udfordringer i Frederikshavn med mindre bevillinger og frygt for fyringer. 30 stillinger nedlægges i foråret på grund af ny struktur på skoleområdet.

- Det er rigtigt hårdt at skulle igennem en ny proces, og det er forståeligt at det skaber usikkerhed, siger formanden for kommunens skoleudvalg, Christina Lykke Eriksen (SF) til DR P4 Nordjylland.

Hun oplevede tilsvarende udfordringer med de ansatte, da kommunen ændrede på børnehaveområdet.

DR P4 Nordjylland har talt med flere lærere i kommunen, der bekræfter den trykkede stemning på lærerværelserne. Men de ønsker ikke deres navne nævnt, før de har fratrådt deres stillinger.

Udskiftningsprocenten blandt lærere i kommunen ligger normalt på mellem 8 og 10 procent om året. I år er det 12 procent på knap fem måneder.

Christina Lykke Eriksen frygter dog ikke, at afgangen vil medføre dårligere undervisning i dagligdagen.

- Jeg er sikker på, at dem der kommer til er dygtige mennesker, siger udvalgsformanden, siger hun til DR P4 Nordjylland.

Ifølge skolechef Vibeke Post Madsen kan det være en udfordring at få besat stillinger på mindre oplandsskoler, mens der ikke er problemer med at rekruttere personale til eksempelvis Nordstjerneskolen i Frederikshavn.

Selv her er staben dog presset. Skolen, der er Nordjyllands største, nyeste og mest profilerede, har siden sommer sagt farvel til hver 10. lærer, mens en håndfuld i dag er langtidssyge.